Ciclu menstrual neregulat

1 din 10 femei sufera de neregularitati ale ciclului menstrual. În mod normal, ciclul menstrual are o durata cuprinsa între 25 si 35 zile, în medie 28 zile.

Ciclul menstrual neregulat se referă la variații ale lungimii ciclului mai mult de 8 zile, însă adeseori cu acest termen sunt descrise și tulburările de ovulație sau de menstruație. Putem așadar considera un ciclu neregulat ca o variabilitate impredictibilă a intervalului dintre menstre sau a duratei menstrei. Ciclurile prea lungi (peste 36 zile, < 8 cicluri/an) asociază menstruații rare (oligomenoree), ovulație neregulată și rară (oligoovulație) sau chiar lipsa ovulației (anovulație), caz în care obținerea unei sarcini poate fi dificilă. Invers, ciclurile prea scurte (sub 21 zile) asociază polimenoree.

Ciclul normal este expresia interacțiunii normale între sistemul endocrin și cel reproducător, prin acțiunea hormonilor gonadotropi (FSH, LH) și a hormonilor sexuali (estrogen, progesteron). Acest mecanism hormonal este foarte sensibil, ceea ce face ca regularitatea ciclului să poată fi afectată de mulți factori.

Cauze

Așadar, ciclul menstrual neregulat are la bază o tulburare a funcționării normale a axului hipotalamo-hipofizo-genital, de diferite cauze:

  • stress profesional sau personal (inclusiv teama de apariție a unei sarcini nedorite)
  • exercițiu fizic intens (situație destul de frecvent întâlnită la sportivele de performanță)
  • fumat
  • anumite tratamente medicamentoase
  • dezechilibre hormonale (boli tiroidiene)
  • chisturi ovariene, polipi uterini, fibrom uterin, endometriozăsindromul ovarelor polichistice
  • tulburări de comportament alimentar (anorexie, bulimie)
  • creștere sau scădere bruscă în greutate

Uneori, neregularitatea ciclului este o trăsătură ereditară, aceeași problemă fiind întâlnită și la mamă sau bunică.

După prima menstruație (menarhă), ciclurile pot fi neregulate pentru câteva luni sau chiar câțiva ani, însă stabilizarea se face de la sine.

Întârzierea menstruației din varii cauze poate duce la cicluri neregulate, caz în care trebuie căutată cauza (de obicei este vorba doar despre o perioadă mai stresantă sau o boală intercurentă).

Tratament

Cel mai des sfat întâlnit referitor la problema ciclurilor menstruale neregulate este administrarea de anticoncepționale. Contraceptivele hormonale pot într-adevăr regla ciclul menstrual, însă acest ciclu este unul fals, care doar mimează mecanismul hormonal normal ce are loc la fiecare 28 zile. Pilulele anticoncepționale doar pun în repaus axul hipotalamo-hipofizo-genital și se întâmplă adesea ca la întreruperea lor să reapară neregularitatea ciclului ca înainte sau chiar mai gravă.

În cazul unor cicluri neregulate persistente care eventual sunt însoțite și de alte simptome ginecologice (sângerări menstruale abundente sau sângerări intermenstruale, dismenoree), cea mai bună atitudine este de a efectua un consult ginecologic și endocrinologic. Se vor efectua analize de sânge, teste hormonale și o ecografie genitală.

Ciclul menstrual neregulat și sarcina

De obicei un ciclu menstrual neregulat nu pune probleme în obținerea unei sarcini dacă se monitorizează ovulația și se suprapun contactele sexuale peste perioada fertilă.

Comments  

# Nutu Carmen 2016-02-20 16:48
Buna ziua. Am 38 de ani, doi copii si am cam de un an menstruatie la 21 de zile. Este foarte abundenta in in prima zi si dureaza cam 7 zile. Care ar fi cauza si ce trebuie facut? Multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# vladoiu nicoleta 2013-02-14 05:08
ps; am uitat sa va spun ca am 38 de ani si am 4 copii. multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# vladoiu nicoleta 2013-02-14 05:06
buna ziua
de 2 ani imi vine ciclu neregulat. de exemplu daca se termina azi imi vine la cel mult 15 zile din nou. am fost la ginecolog mi-a dat pastile dar sa reglat doar in prima luna. ce pot sa fac?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh