Histerosonografia, Histeroscopia și Histerosalpingografia

Histerosonografia, health histeroscopia ?i histerosalpingografia sunt investiga?ii imagistice care exploreaz? uterul ?i trompele uterine.

Cel mai adesea acestea sunt indicate pentru evaluarea factorului utertubar la o femeie cu infertilitate, dar pot fi efectuate și pentru diagnosticarea patologiei genitale feminine.

Modificările uterului și blocarea trompelor uterine (consecință a unor infecții genitale netratate sau a unor aderențe pelvine) constituie cauze destul de frecvente ale infertilității de cauză feminină. Evaluarea factorului uterotubar presupune investigarea endometrului, a structurii uterului și a permeabilității trompelor uterine prin aceste 3 metode imagistice sau dacă este necesar, chirurgicale (laparoscopie).

Histerosonografia

Histerosonografia este o procedură ecografică minim-invazivă care permite vizualizarea cavității uterine și studiul permeabilității tubare. Metoda presupune instilarea printr-un tub introdus în uter a unei substanțe de contrast (soluție salină pentru contrast negativ), care va contura suprafața internă a uterului și va trece prin trompele uterine, dacă sunt permeabile. Procedura nu este iradiantă (nu presupune expunere la raze X) și durează circa 20-30 minute. Pe lângă investigarea infertilității, poate fi utilă și pentru evaluarea sângerărilor vaginale anormale sau a rezultatului unei intervenții chirurgicale utero-tubare, pentru depistarea polipilor, fibroamelor sau defectelor congenitale ale uterului. Histerosonograma se efectuează în primele 7-10 zile ale ciclului menstrual. Este contraindicată în sarcină. Limitele metodei sunt reprezentate de stenoza cervicală (îngustare a canalului cervical care face dificilă introducerea sondei) sau sinechiile uterine (care împiedică distensia cavității uterine de către substanța de contrast).

Histerosalpingografia (HSG)

Histerosalpingografia este o investigație radiologică care evaluează conturul și conținutul cavității uterine, precum și patența tubelor uterine (trecerea contrastului în cavitatea peritoneală semnifică permeabilitatea trompelor). Procedura presupune injectarea unui material radioopac în uter și analiza imaginilor sub fluoroscopie. Se recomandă ca histerosalpingografia să fie făcută în zilele 7-10 ale ciclului menstrual. Procedura poate fi ușor dureroasă, motiv pentru care se recomandă administrarea de analgezice înainte și după HSG. Tot ca premedicație se administrează și un antibiotic. Ca și complicații pot apărea infecții sau reacții alergice la substanța de contrast. Histerosalpingografia presupune o expunere la raze X, motiv pentru care este contraindicată la femeile însărcinate.

Histeroscopia

Histeroscopia reprezintă explorarea endoscopică a cavității uterine. Metoda presupune introducerea tot pe cale cervicală a unui histeroscop (un tub cu cameră), cu insuflarea de aer sau instilarea de soluții saline pentru obținerea unor imagini cât mai bune. Imaginile endoscopice sunt vizualizate în timp real pe un ecran, existând și posibilitatea unei biopsii endometriale. Pe lângă valoarea diagnostică, histeroscopia poate avea și rol terapeutic, prin ablație endometrială, rezecție de polipi sau fibroame, corecția unor malformații uterine (uter septat) sau aplicarea de tratamente laser. Histeroscopia permite de asemenea și accesul prin joncțiunea uterotubară și investigarea permeabilității trompelor sau sterilizare tubară. Ca și complicații pot apărea rareori perforația uterină (cu peritonită) sau supraîncărcarea lichidiană.

Comments  

# geanina 2012-11-29 10:24
cat timp trebuie sa sangerez dupa ce am facut o histerosonograf ie la care sa gasit trompa stanga infundata dar doctorul spune ca sa desfundata odata cu introducerea solutiei si uterul lipit..
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh