Întârzierea menstruaţiei

De cele mai multe ori, hospital întârzierea menstrua?iei este interpretat? de femei ca ?i consecin?? a unei sarcini (?i a?a este în realitate: în majoritatea cazurilor întârzierea menstrei se datoreaz? unei sarcini).

Întârzierea menstruației – cauze

Înainte de a se bucura (sau de a se panica, în funcţie de context), femeile trebuie să ştie că există multe alte cauze ale întârzierii menstrei:

  • stressul psihoemoţional: examene, schimbarea serviciului sau a locuinţei, schimbarea programului de lucru (ture de noapte), termene pentru finalizarea unor proiecte, certuri familiale – toate acestea pot determina întârzierea menstrei.
  • perioada de pubertate: în primii ani după menarhă (apariția primei menstruații), ciclurile menstruale pot fi neregulate și uneori fetele pot fi alarmate de faptul că le întârzie menstra.
  • alăptarea la sân: mamele care alăptează au amenoree de lactație, însă ovulaţia se reia după primele luni și pot rămâne însărcinate.
  • exerciţiile fizice intense: sporturile practicate constant şi care presupun o solicitare mare din parte organismului pot fi cauză de amenoree.
  • tratamente medicamentoase: există numeroase medicamente (contraceptivele, corticosteroizii, hormonii tiroidieni, antipsihoticele, antidepresivele, chimioterapicele) care pot determina tulburări ale ciclului menstrual.
  • dezechilibre hormonale: suprimarea fluxului menstrual poate fi consecinţă a unor tulburări hormonale. Sindromul ovarului polichistic este o cauză relativ frecventă de amenoree şi menoragie (flux menstrual abundent). Disfuncţiile tiroidiene (şi tratamentul lor) sunt de asemenea destul de frecvent întâlnite ca şi cauză de întârziere a menstruaţiei. Tumorile hipofizare (cel mai adesea benigne – adenoame) secretante de prolactină pot determina tulburări de ciclu menstrual.
  • dezechilibre nutriţionale: tulburările de comportament alimentar (anorexie, bulimie), precum şi dieta incompletă, pot duce la absenţa menstrei.
  • bolile cronice sau acute: solicitarea permanentă sau solicitarea mare, pe o scurtă perioadă de timp a organismului, poate duce la întârzierea menstruaţiei.
  • obezitateacreşterea ponderală sau slăbirea bruscă (prin diete de înfometare): pot fi cauză de întârzierea menstruaţiei.
  • estimare greşită: ciclul menstrual durează în medie 28 zile, dar variază de la o femeie la alta. Întârzierea menstruaţiei poate fi uneori datorată estimării greşite a datei. Femeile care au în mod uzual un ciclu menstrual neregulat, dar îşi determină data când ovulează, vor aştepta următoarea menstruaţie la aproximativ 2 săptămâni de la ovulaţie.
  • perimenopauza sau menopauza: perimenopauza este perioada de tranziţie între vârsta fertilă şi cea infertilă şi poate determina tulburări menstruale (diminuare sau creştere a fluxului menstrual, întârziere sau precocitate a menstrei). Menopauza marchează sfârşitul perioadei fertile şi constă în oprirea completă a ciclului menstrual.

Add comment


Security code
Refresh