Anticoncepționalele (contraceptivele orale)

Pilulele contraceptive orale reprezintă o metodă de contracepție hormonală utilizată în prevenirea apariției sarcinilor nedorite.

Anticoncepţionalele orale sunt preparate hormonale sintetice care pot conţine combinaţii de estrogeni cu progestative sau doar progestative. Combinaţiile de estrogeni cu progestativ previn apariţia sarcinii prin inhibarea eliberării de LH (hormon luteinizant) şi FSH (hormon foliculostimulant) de la nivel hipofizar. LH-ul şi FSH-ul joacă un rol cheie în dezvoltarea foliculului şi ovocitului, dar şi în pregătirea mucoasei uterine pentru nidaţie.

Tipuri de contraceptive orale

Din punct de vedere al compoziției există 2 mari categorii de contraceptive:

  • contraceptive estroprogestative (care conțin atât estrogen cât și progesteron)
  • contraceptive doar cu progesteron (progestin) – este vorba despre o pilulă care conţine o concentraţie mică de progestativ, numită şi minipilula(Micronor, Ovrette). Această pilulă diferă de alte pilule, în sensul conţinerii unui singur hormon – progestativ sintetic, spre deosebire de pilulele combinate (estrogen şi progestativ). Minipilula funcţionează prin transformarea mucoasei uterine, dar şi prin influenţarea ovulaţiei şi prevenirea fertilizării. Minipilula reprezintă o alternativă de contracepţie pentru femeile cu sensibilitate la estrogeni sau cu contraindicaţii de tratament estrogenic.

Pilulele combinate sunt de 3 tipuri: monofazice, bifazice şi trifazice.

  • Pilulele monofazice (Femoden, Jeanine, Logest, Microgynon, Restovar, Alesse, Levlite, Mircette, Yasmin, Yaz, Diane 35, Marvelon, Mercilon) eliberează aceeaşi cantitate de estrogen şi progestativ în fiecare zi.
  • Pilulele bifazice (Anteovin, Jenest 28, Mircette, Necon) eliberează aceeaşi cantitate de estrogen în primele 21 de zile ale ciclului menstrual. În prima jumătate a ciclului menstrual, raportul progestativ/estrogen este scăzut pentru a permite transformarea endometrului. În a doua jumătate a ciclului menstrual, raportul se măreşte în scopul eliminării mucoasei uterine.
  • Pilulele trifazice (Estrostep, Triphasil, Tri-regol, Tiquillar, Milligest) eliberează concentraţii de estrogeni constante sau variabile şi concentraţii variabile de progestativ pe perioada ciclului menstrual. Prin compoziția diferită a pilulelor se dorește mimarea cât mai perfectă a fluctuațiilor hormonale din timpul unui ciclu menstrual. Până în prezent nu există dovezi că pilulele bi- sau trifazice sunt superioare celor monofazice sau invers, în ceea ce priveşte prevenirea sarcinii.

Majoritatea pilulelor combinate vin în pachete de 21 sau 28 de zile. O pilulă contraceptivă trebuie administrată zilnic, la aproximativ aceeaşi oră, timp de 21 de zile, începând cu prima zi de menstruație. În funcţie de pachet, administrarea pilulelor va fi întreruptă pe durata a 7 zile sau se vor administra pilule fără hormoni pe durata a 7 zile (în cazul pachetelor de 28 de zile). La întreruperea tratamentului hormonal, se va instala menstruaţia. Unele femei preferă pachetele de 28 de zile, pentru că se obişnuiesc să ia pilula zilnic. Pe piaţă există şi pachete care conţin 24 de pilule hormonale şi 4 pilule inerte (Yaz). La începutul tratamentului contraceptiv, femeile trebuie să folosească alte mijloace de contracepţie în primele 7 zile, pentru a preveni o sarcină nedorită.

Există deasemenea o pilulă combinată (Seasonale) care scade frecvenţa menstruaţiilor prin administrarea zilnică a unei pilule contraceptive pe durata a 12 săptămâni, urmată de administrarea unei pilule inerte din punct de vedere hormonal timp de 7 zile. Această pilulă scade numărul menstrelor la una la 3 luni faţă de una pe lună.

Efecte adverse ale contraceptivelor

Efectele adverse dispar de obicei după 2-3 luni de la debutul tratamentului contraceptiv. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt:

  • tulburări menstruale
  • greaţă, vărsături, dureri abdominale
  • sensibilitate la nivelul sânilor
  • creştere în greutate prin retenţie hidrică
  • pigmentări cutanate
  • modificări de dispoziţie
  • cefalee (frecvenţă crescută a apariţie migrenelor)
  • scăderea libidoului

Mai puţin frecvent pot apărea:

Semne de alertă: ACHES (Abdominal pain – dureri abdominale severe; Chest pain – dureri toracice sau dificultăţi de respiraţie; Headaches – cefalee severă, Eye problem – tulburări de vedere, cu înceţoşarea vederii, Severe leg or arm pain – durere severă sau pierderea sensibilităţii la niveul gambei sau braţului).

Mai multe despre efectele adverse ale contraceptivelor orale puteți citi aici. Este bine de știut că anticoncepționalele nu îngrașă.

Interacțiuni medicamentoase

Unele substanţe medicamentoase scad eficacitatea pilulelor contraceptive combinate, prin scăderea concentraţiei acestora (inducţie enzimatică, alterarea circulaţiei enterohepatice), cu posibilitatea apariţiei sarcinii. Unele dintre medicamentele care scad eficacitatea pilulelor contraceptive sunt: unele antibiotice (cefalosporine; clormafenicol, macrolide – eritromicină, claritromicină; peniciline, tetracicline, sulfamide - Biseptol), bosentan, dapsonă, griseofulvin, inhibitori de proteaze ai HIV (amprenavir, nelfinavir, ritonavir), modafinil, nevirapină, rifampicină, anticonvulsivante (barbiturice, carmabazepină, fenitoină, primidonă, topiramat).

Înaintea iniţierii tratamentului cu contraceptive orale, femeile trebuie să-l înştinţeze pe medicul ginecolog dacă se află sub tratament cu: hormoni tiroidieni, benzodiazepine (diazepam, clordiazepoxid), antidepresive triciclice (amitriptilină, imipramină), beta-blocante (metoprolol), anticoagulante, insulină.

Estrogenii pot încetini metabolismul ciclosporinei, cu creşterea concentraţiei sangvine a acesteia şi posibila disfuncţie hepatică/renală. Dacă administrarea concomitentă nu poate fi evitată, se recomandă monitorizarea concentraţiilor de ciclosporină şi ajustarea dozei acesteia. Estrogenii cresc riscul de boală hepatică la pacienţii sub tratament cu dantrolen, deşi nu se cunoaşte mecanismul implicat. Femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani şi cele cu istoric de boală hepatică prezintă un risc crescut.

Estrogenii cresc capacitatea hepatică de sintetizare a factorilor de coagulare, de aceea pacienţii sub tratament cu warfarină trebuie să fie monitorizaţi atent la debutul tratamentului estrogenic.

Contraceptivele orale pot interacţiona cu valorile unor teste de laborator (teste de funcţionalitate tiroidiană). De asemenea, pilulele contraceptive accentuează efectele alcoolului.

Precauții privind administrarea contraceptivelor orale

  • Fumatul creşte riscul afecţiunilor cardiace, în timpul tratamentului contraceptiv hormonal. Acest risc creşte cu vârsta (mai ales la femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani) şi cu numărul ţigărilor fumate pe zi.
  • Înainte de începerea tratamentului contraceptiv cu pilule hormonale, femeile trebuie să-l înştinţeze pe medicul ginecolog despre eventualele afecţiuni pe care le au: astm bronşic, hipertensiune arterială, boală renală sau hepatică, boli cardiace, accident vascular, istoric de icter sau preeclampsie, creştere ponderală sau retenţie hidrică, tromboze, infarct miocardic, convulsii, migrene, cancer de sân, dislipidemie, diabet, depresii.
  • În cazul miopiei sau purtării lentilelor de contact, pot apărea tulburări de vedere. De asemenea, toleranţa la lentilele de contact poate scădea.
  • În cazul repausului prelungit la pat sau zborului cu avionul pe durate lungi de timp, se recomandă înştiinţarea medicului ginecolog
  • Contraceptivele hormonale orale sunt contraindicate pe durata sarcinii. Dacă se suspicionează apariţia unei sarcini, se va întrerupe tratamentul hormonal şi se va merge de urgenţă la un consult ginecologic.
  • Hormonii sintetici conţinuţi de aceste pilule trec în laptele matern şi pot produce efecte grave la sugar.

Contraindicații ale contraceptivelor orale

  • femei fumătoare
  • factori de risc sau antecedente personale de evenimente trombotice venoase (tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară) sau arteriale (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
  • cancer de sân, cancer de uter (sau alte cancere estrogen-dependente) sau cancer de ficat
  • boală valvulară cardiacă cu complicații
  • diabet zaharat slab controlat
  • hipertensiune severă necontrolată
  • sângerare vaginală nediagnosticată
  • icter în timpul sarcinii sau la o administrare anterioară de contraceptive
  • sarcina, alăptarea

Eficacitatea contraceptivelor orale

În cazul pilulelor combinate, într-un an de zile la 100 de femei care urmează corect tratamentul horomonal apar 1-2 sarcini. Deşi este evident că pilula combinată prezintă maximum de eficienţă dacă este luată zilnic la aceeaşi oră, administrarea corectă este rară, de aceea eficacitatea ei scade la 95%. Deci, la 100 de femei care folosesc pilule combinate, dar fără a respecta perfect recomandările de aministrare, într-un an de zile 5 sau mai multe dintre ele vor rămâne însărcinate.

Minipilula este mai puţin eficientă decât pilulele combinate, în prevenirea unei sarcini nedorite. Într-un an de zile, dintre 100 de femei care urmează corect tratamentul progestativ, 3 vor rămâne însărcinate.

În cazul folosirii pilulei Seasonale, într-un an de zile, dintre 100 de femei mai puţin de două vor rămâne însărcinate.

Mecanismul de acțiune al contraceptivelor

Eficacitatea crescută a pilulelor contraceptive este justificată de cele 4 mecanisme prin care împiedică apariția unei sarcini:

  • inhibarea ovulației
  • modificarea mucusului cervical (îngreunând pătrunderea spermatozoizilor către uter)
  • alterarea motilității trompelor uterine (astfel încât în cazul în care s-ar produce ovulația, ovulul să nu fie transporat către uter)
  • inhibarea îngroșării endometrului (făcând dificilă implantarea zigotului în cazul în care primele 3 mecanisme ar eșua și s-ar produce fertilizarea)

Fertilitatea post-contracepție

Femeile care îşi doresc să rămână însărcinate pot să întrerupă în orice moment tratamentul contraceptiv hormonal. Fertilitatea se va relua imediat sau la câteva luni de la întreruperea tratamentului.

Alte indicații ale pilulelor contraceptive:

  • pilulele contraceptive pot scădea riscul de cancer ovarian şi endometrial
  • reglarea ciclurilor menstruale şi ameliorarea simptomelor menstruale (crampe)
  • cicluri menstruale mai puţin abundente, cu scăderea riscului de anemie
  • ameliorarea acneii sau hirsutismului
  • prevenirea apariţiei sarcinilor ectopice
  • ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual şi a tulburării disforice premenstruale
  • tratamentul sindromului ovarelor polichistice şi endometriozei

Avantajele și dezavantajele folosirii pilulelor contraceptive

  • Avantaje: cicluri regulate şi menstre mai puţin abundente, administrare facilă, lipsa efectelor asupra capacităţii fertile viitoare, neinterferarea cu contactul sexual, protecţie împotriva cancerelor ovarian şi uterin, ameliorarea acneei, posibilitatea utilizării ca metodă contraceptivă de urgenţă.
  • Dezavantaje: nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, administrare riguroasă, scăderea eficacităţii în cazul administrării concomitente a altor medicamente, creşterea riscului de infarct miocardic sau accident vascular.

Comments  

# IoanaS 2012-08-04 11:37
Buna ziua. Sufar de ceva vreme de SOP, iar in prezent urmez un tratament cu Diane 35 si Siofor la recomandarea medicului endocrinolog. Intrebarea mea este daca acestea interacrioneaza intre ele in sensul scaderii efectelor contraceptive ale anticonceptiona lelor.
Va multumesc anticipat!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh