Vitaminele

Vitaminele sunt substan?e organice cu mas? molecular? mic? care sunt necesare organismului în doze reduse, sovaldi dar au o importan?? deosebit?.

Ele nu au valoare energetică şi nu pot fi sintetizate în organism (cu excepţia vitaminelor D şi K), de aceea necesarul zilnic trebuie adus prin aport exogen. Absenţa lor declanşează stări patologice denumite hipo/avitaminoze.

Rolul vitaminelor este similar cu cel al enzimelor şi al hormonilor, fiind biocatalizatori pentru diverse procese fiziologice: digestie, absorbţie, metabolizare sau sinteză.

Vitaminele pot exista sub mai multe forme distincte din punct de vedere biochimic, dar care îndeplinesc aceeaşi funcţie iar carenţa lor determină aceeaşi avitaminoză – aceste forme se numesc vitamere. Antivitaminele sunt substanţe care au acţiune antagonistă vitaminelor.

Clasificare

Principalul criteriu de solubilizare a vitaminelor este reprezentat de solubilitatea acestora în apă, care le conferă grade diferite de absorbţie, transport, depozitare, metabolizare şi utilizare.

Astfel, există vitamine liposolubile (A, D, E, K) şi vitamine hidrosolubile (B1 – tiamina, B2 – riboflavina, B6 – piridoxina, B12 – ciancobalamina, PP – niacina, acidul pantotenic, biotina, acidul folic, C – acid ascorbic).

Caracteristicile vitaminelor liposolubile:

  • sunt solubile în grăsimi şi solvenţii acestora, insolubile în apă
  • se absorb din tubul digestiv în prezenţa sărurilor biliare, apoi trec în circulaţie, unde sunt legate de cărăuşi (carrier) proteici
  • realizează depozite tisulare (în special la nivel hepatic)
  • aportul excesiv (prin dietă sau produse farmacologice) poate duce la apariţia unor hipervitaminoze
  • în cazul unui aport deficitar se apelează la depozite, semnele de hipovitaminoză apărând tardiv, doar după depleţia acestora

Caracteristicile vitaminelor hidrosolubile:

  • sunt solubile în apă, insolubile în grăsimi
  • se risipesc uşor dacă alimentele sunt spălate excesiv sau dacă sunt păstrate în apă, iar apa în care au stat nu este ulterior folosită
  • sunt absorbite din tubul digestiv în prezenţa HCl, apoi trec în torentul sangvin, unde circulă liber, nelegate
  • nu realizează depozite, de aceea semnele hipovitaminozei apar rapid în cazul unei diete deficitare
  • se elimină în cantităţi considerabile în cazul unor transpiraţii abundente
  • excesul se elimină prin urină, de aceea nu pot cauza hipervitaminoze

Află mai multe despre:

Add comment


Security code
Refresh