Vitamina D

Vitamina D cuprinde o serie de compu?i cu nucleu sterolic care particip? la homeostazia fosfocalcic?.

Vitamina D2 (ergocalciferolul) se obţine prin transformarea erogosterolului din plante, sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete.

Vitamina D3 (colecalciferolul) se sintetizează la nivelul pielii, prin transformarea 7-hidrocolesterolului din sebum, sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete; urmează ulterior 2 hidroxilări, una la nivel hepatic şi alta la nivel renal, cu formarea 1,25 dihidroxi-D3 (calcitriol), forma activă a vitaminei D3. Vitamina D3 poate fi sintetizată în cantităţi mici şi la nivelul intestinului subţire, pornind de la colesterol.

Surse alimentare

Sursa cea mai importantă de vitamină D o reprezintă expunerea suficientă a organismului la soare. Aportul alimentar de vitamină D poate fi asigurat prin consumul de ulei de peşte, unt, lapte gras, frişcă, ouă (gălbenuşul), somon,

Rolul vitaminei D

  • favorizează absorbţia calciului de la nivel intestinal
  • stimulează fixarea calciului în oase
  • previne apariţia rahitismului şi osteomalaciei

Necesar zilnic

Necesarul zilnic de vitamină D (DZR = doza zilnică recomandată) este de:

  • copii mici 400 UI
  • adolescenţi şi adulţi tineri 200 UI
  • adulţi 100 UI
  • gravide 600 UI
  • mame care alăptează 600-800 UI.

 

 

Add comment


Security code
Refresh