Arsurile solare

Ultravioletele (UV) reprezinta razele solare cu o lungime de unda mai mica decât a luminii vizibile dar mai mare decât a razelor X, clinic salve ce cuprind razele ultraviolete A (UVA), B (UVB) si C (UVC).

În ultimele decenii, ideea potrivit careia expunerea la acest tip de raze este daunatoare pentru organism, a luat amploare. Când ajung la suprafata tegumentului, unele dintre aceste raze solare sufera fenomenul de reflexie, în timp ce altele sunt absorbite de cromozomi si de proteinele celulare. Razele absorbite produc afectari ale acizilor nucleici (în special, ADN), cu aparitia unor mutatii la nivel celular, ce pot evolua cu metaplazii, displazii, neoplazii, afectari oculare (chiar orbire).

În anul 2000, Insitutul National al Sanatatii (National Institutes of Health) din Statele Unite al Americii a adaugat razele solare ultraviolete pe lista carcinogenilor. 2 ani mai târziu, au fost incluse pe aceeasi lista radiatiile cu spectru îngust si s-a specificat ca fiecare componenta a radiatiilor UV (UVA, UVB, UVC) este considerata a avea potential carcinogen uman.

Radiatiile UV sunt responsabile de cresterea numarului de cazuri de cancer de piele. Expunerea la aceste radiatii a devenit mai intensa o data cu subtierea stratului de ozon si cu încalzirea globala. Indiferent de culoarea pielii, populatia ar trebui sa se protejeze de expunerea la radiatiile ultraviolete.

ARSURILE SOLARE

Raspunsul imediat si cel mai frecvent al expunerii la raze UV este reprezentat de arsura solara. Arsura solara este provocata de UVB si poate aparea la numai 20 de minute de la expunere, pe perioadele caniculare de vara. Bronzarea, care este considerata tot o dovada a afectarii pielii, este o reactie întârziata. Saloanele de bronzat, în scopul evitarii arsurilor solare, folosesc în special lampi cu UVA. Din nefericire, expunerea la raze UVA poate provoca afectari cutanate mai severe si de lunga durata, deoarece penetrarea straturilor cutanate de catre UVA este mai profunda decât în cazul UVB.

BRONZUL

Bronzul reprezinta dovada ca tegumentul a fost afectat de expunerea la soare, fiind cosiderat o reactie de aparare naturala fata de razele UV. Radiatiile UV stimuleaza melanocitele pentru a produce mai multa melanina (pigmentul ce da culoarea pielii). Melanina protejeaza tegumentul, dar expunerile repetate sau foarte lungi la soare pot afecta melanocitele si celelalte celule din straturile pielii. Afectarea este cumulativa si potential ireversibila, mergând pâna la îmbatrânirea prematura a pielii si cancere de piele (ex: melanom, carcinom cu celule scuamoase). Desi foarte estetic, bronzul nu este decât un steag rosu pentru medici în ceea ce priveste cancerele de piele si problemele asociate îmbatrânirii premature. Pe cât posibil, se recomanda evitarea bronzarii frecvente, atât la plaja cât si în saloanele de bronzat!

PROTECTIA FATÃ DE RAZELE SOLARE DÃUNÃTOARE

Este eficienta pentru evitarea efectelor adverse ale expunerii corpului la razele solare. Strategiile de educare în ceea ce priveste evitarea excesiva a expunerii la soare ar trebui sa se practice în familie, în scoli si chiar sub forma de panouri publicitare. Protectia fata de razele solare vizeaza întreaga populatie, dar este adresata în special persoanelor cu pielea foarte alba si cu ochii de culoare deschisa, care sunt mai sensibile la efectele daunatoare ale UV.

În Australia, siguranta expunerii la soare include atât metode de protectie solara, cât si metode de detectie a cancerului de piele. Aceasta combinatie ajuta la scaderea frecventei cancerelor cutanate (în special a melanomului).

Protectia solara este înlesnita de existenta pe piata a mai multor produse destinate acestui scop: haine speciale (palarii), ochelari de soare (doar cei care ofera protectie împotriva UV de 100% sunt recomandati), umbrele, parasolare, corturi, copertine, folii de protectie solara, produse pentru aplicare topica.

Protectia solara trebuie sa fie initiata înca de la începutul vietii. Sugarii trebuie protejati de expunerea directa la soare. Cu toate ca majoritatea lotiunilor de protectie solara se adreseaza tutror vârstelor, la copii se recomanda folosirea preferentiala a celor cu zinc si dioxid de titan. Lotiunea de protectie se va aplica doar pe tegumentele expuse si doar în cazul în care expunerea nu poate fi evitata.

Pe masura ce copilul creste, protectia fata de razele UV trebuie sa devina o rutina, cum este spalatul pe dinti, de exemplu. În mod obisnuit, copiii trebuie sa poarte haine de protectie care sa le acopere mâinile si picioarele. Ei trebuie sa fie educati sa-si aplice lotiunea protectoare în fiecare dimineata la nivelul suprafetei cutanate expuse, înainte sa iasa afara si sa o reaplice la fiecare 2 ore, pe perioada expunerii. De asemenea, în zilele toride trebuie sa poarte palarii, sepci si ochelari de soare. Aceste obiceiuri trebuie încetatenite de timpuriu.

Adolescentii sunt dificil de convins sa foloseasca mijloace de protectie, dar este foarte important ca ei sa o faca. Acestia trebuie sa foloseasca aceleasi mijloace care sunt recomandate la copii si sa înceapa sa-si examineze tegumentele pentru observarea oricaror modificari. Protectia fata de razele UV trebuie încurajata. Parintii nu trebuie sa le permita adolescentilor sa mearga la solar. Lotiunile si spray-urile autobronzante pot fi eficiente pentru obtinerea uni bronz sanatos.

La fel ca si copiii, adultii trebuie sa foloseasca cremele protectoare zilnic. Cancerele cutanate se pot declansa la orice vârsta, iar tegumentul afectat de expunerea excesiva la soare din copilarie este mai vulnerabil. Unele afectari tegumentare pot fi reversibile, daca se folosesc mijloace de protectie solara. La adulti, examinarea tegumentului trebuie sa faca parte din rutina (asa cum este palparea sânilor la femei).

Muncitorii din constructii au un risc mare de a dezvolta cancere cutanate, deoarece expunerea acestora la soare este foarte mare. Angajatorii acestora au obligatia de a-i avertiza si educa în ceea ce priveste riscul expunerii, dar si de a le oferi mijloace de protectie.

Protectia împotriva razelor soalre daunatoare nu este necesara doar pe perioda anotimpurilor calde, ci si pe perioada iernii. Desi nu sunt la fel de intense ca pe perioada verii, razele UV pot fi reflectate de zapada.

CUM POT FI PREVENITE ARSURILE SOLARE

Cele mai bune sfaturi de prevenire a arsurilor solare sunt:

  • evitarea timpului de expunere la soare, în special între orele 10 si 15
  • purtarea de îmbracaminte de protectie (palarii, sepci, bluze sau camasi cu mâneci lungi, pantaloni lungi, fuste lungi)
  • folosirea unei lotiuni de protectie solara pentru minimizarea penetrarii razelor UV la nivel cutanat
  • folosirea ochelarilor de soare, care ofera protectie 100% împotriva ultravioletelor
  • folosirea costumelor de baie la plaja

PRODUSELE TOPICE PENTRU PROTECTIA SOLARÃ si FACTORII DE PROTECTIE (FPS)

Produsele de protectie solara contin substante care au rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete. Aceste produse sunt disponibile sub forma de lotiuni, creme, uleiuri, geluri, spray-uri topice care pot fi aplicate pe piele. Exista de asemenea unuguente si lipstik-uri pentru aplicarea pe buze, nas si pleoape.

Factorul de protectie solara reprezinta un numar dintre 15, 30 sau 50, care indica durata eficacitatii produselor topice aplicate pe tegumente. Un utilizator poate sa determine durata eficacitatii prin înmultirea factorului de protectie cu timpul scurs pâna la aparitia arsurilor solare, fara aplicarea unui produs topic. De exemplu: daca la o anumita persoana, arsurile solare apar dupa 10 minute de expunere fara protectie, o crema cu factor de protectie 20 va asigura protectie, dupa aplicare, pentru o perioada de 200 de minute (20 FPS x 10 minute). Mai exact, aplicarea unui produs cu un factor de protectie solara 20 va creste de 20 ori timpul de expunere la soare pâna la aparitia arsurilor solare. Aceste calcule sunt valabile doar în cazul în care aplicarea produsului s-a facut corect. O greseala frecventa este aplicarea unei cantitati prea mici de crema sau lotiune, care reduce mult factorul de protectie.

Cremele, lotiunile sau spray-urile pentru protectia solara sunt foarte eficiente daca au un spectru larg si un factor de protectie de 30+. Ele trebuie aplicate pe tegumente cu 20-30 de minute înaintea expunerii la soare si reaplicate la fiecare 2 ore, pe perioada expunerii.

Persoanele cu pielea sensibila, care se ard repede sau care trebuie sa petreaca mult timp în soare, trebuie sa foloseasca creme, lotiuni sau spray-uri cu factor de protectie 30 sau mai mare.

 

Add comment


Security code
Refresh