Contracepția de urgență

Este un tip de contracep?ie postcoital?, sovaldi sale care presupune prevenirea apari?iei sarcinii chiar ?i în cazul în care s-a produs fertilizarea.

Este folosită de obicei după un contact sexual neprotejat ("tratamentul din dimineața următoare") sau în cazul eșuării altor metode de contracepție. Există mai multe modalități de aplicare a contracepției de urgență:

Estrogenii - dozele mari de estrogeni administrate în primele 72 ore de la contactul sexual neprotejat pot preveni apariția sarcinii. Mecanismul de acțiune al estrogenilor administrați postcoital constă în modificarea motilității tubei uterine, interferarea cu funcția corpului galben (care este mediată de prostaglandine) și alterarea mucoasei uterine (endometrului). O variantă constă în administrarea a 5 mg etinil estradiol zilnic, timp de 5 zile. Administrarea estrogenilor în cantități crescute este rezervată situațiilor de excepție, fiind contraindicată folosirea repetată a acestei metode în decursul unui ciclu menstrual. În lipsa eficacității metodei, este necesară provocarea avortului, deoarece estrogenii sunt o cauză de apariție a carcinomului vaginal la fetițele din mame care au primit asemenea tratamente.

Combinațiile de estrogeni și progesteron - "pilula de a doua zi". Se foloseste levonorgestrelul (sub denumirea comercială de Postinor - conține 0,75 mg levonorgestrel) un set de 2 pastile. Prima doză va fi administrată cât mai precoce după contactul sexual neprotejat, iar cea de-a doua la 12 ore de la administrarea primeia. Administrarea se va face pe cale orală, în primele 4-5 zile postcoital. Reacțiile adverse cele mai frecvente sunt: greață, vomă și mastodinia. În cazul vărsaturii apărute în decurs de o oră de la administrare, se va repeta doza. Pilula de a doua zi poate fi folosită pe toată durata ciclului menstrual. O variantă la Postinor este Escapelle, o pilulă contraceptivă ce conține 1,5 mg levonorgestrel, administrată într-o singură doza. Este contraindicată folosirea repetată a pilulelor contraceptive de urgență.

DIU (dispozitivul intrauterin) din cupru - este considerată metoda de contracepție de urgență cu cea mai mare eficiență. Steriletul trebuie inserat în primele 7 zile postcoital, pentru a fi eficient. Aceasta metodă nu este folosită decât în cazul femeilor care doresc să o folosească în continuare. De asemenea, nu este recomandată femeilor cu boală inflamatorie pelvină.

Mifepristona (RU-486) - antiprogesteronic, care nu prezintă efecte adverse importante. Acționează prin inhibarea receptorilor de progesteron și sensibilizarea miometrului la creșterea contractilității induse de prostaglandine. Se ia în doză unică de 10 , 25, 50 sau 600 mg, fiind foarte eficientă în inducerea menstruației, când e administrata în ziua 27 a ciclului menstrual, depășind intervalul de 72 de ore stabilit pentru aplicarea contracepției de urgență. La noi în țară, mifepristona este folosită pentru inducerea avortului.

Ulipristal acetat (EllaOne) - este primul agent din clasa modulatorilor specifici ai receptorilor de progesteron. EllaOne (ulipristal acetat), numită și pilula de a 5-a zi, are o eficacitate de peste 95% timp de 5 zile (spre deosebire de levonorgestrel, a cărui eficacitate este și ea foarte mare în primele 24 ore, dar care scade la 60% după 48-72 ore de la contactul sexual). Se recomandă administrarea prealabilă a unui antiemetic pentru a preveni pierderea medicamentului prin vărsătură.

Rata succesului contracepției de urgență este cu atât mai mare cu cât intervalul dintre contactul sexual neprotejat și folosirea pilulei este mai mic. Depășirea intervalelor recomandate scade eficacitatea metodelor în prevenirea sarcinii până la zero. Eficacitatea acestora este maximă în cazul folosirii în decurs de 12 ore postcoital și este mare în cazul utilizării în primele 3 zile de la contactul sexual neprotejat. În cazul în care, după folosirea metodelor contraceptive de urgență, menstruația nu a apărut pe parcursul a 3 săptămâni, sunt recomandate efectuarea unui test de sarcina și a unui control ginecologic. Folosirea pilulelor de a doua zi este contraindicată în: istoric de infarct miocardic, tromboze, boli hepatice, accidente vasculare, cancer de sân sau orice fel de alt cancer localizat la nivelul organelor reproducătoare, migrene.

Dezavantajele metodelor contraceptive de urgență sunt reprezentate de reacțiile adverse (greață și vărsături ca urmare a creșterii bruște a nivelului hormonilor, sensibilitate la nivelul sânilor, cefalee, amețeală, retenție lichidiană, sângerări abdundente) și de faptul că nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (aspect important pentru o metodă contraceptivă).

Add comment


Security code
Refresh