Semne și simptome de sarcină

Exista numeroase semne si simptome care ar putea indica faptul ca o femeie este gravida. Ele difera de la femeie la femeie si de la sarcina la alta.

O femeie gravidă poate însă să nu manifeste niciun semn clasic de sarcină. În toate cazurile, atunci când femeia are o suspiciune sau pur și simplu o presimțire, trebuie să efectueze un test de sarcină.

 • lipsa menstrei (amenoree): este cel mai precoce și cel mai fidel semn care ridică posibilitatea unei sarcini, daca apare la o femeie tânară, fertilă, cu ciclu menstrual regulat (se și spune că orice femeie activă sexual la care se instalează o amenoree poate fi considerată gravidă până la proba contrarie). Este posibil totuși ca femeia să aiba o sângerare usoară sau să se păteze în jurul datei estimate pentru următoarea menstruatie, chiar dacă este însarcinată. Această sângerare este dată de implantarea zigotului în mucoasa uterină (sângerare de nidare) și coincide cu momentul în care trebuia să fie următoarea menstruație (fixarea zigotului poate mima chiar o menstruație normală și sângerarea poate dura câteva zile). Femeile cu ciclu menstrual neregulat pot constata alte semne de sarcină înaintea lipsei menstrei. Întârzierea anormala a menstruatiei poate aparea și în caz de stress psihoemotional prelungit, tratamente medicamentoase, tulburări hormonale sau la întreruperea administrării anticonceptionalelor.
 • senzație de gonflare generală
 • astenia: femeia gravidă poate resimți o oboseala neobișnuită în primele saptămâni de sarcină. Această astenie sa datorează probabil nivelelor crescute de progesteron. Creșterea în greutate și retenția hidrică pot contribui și ele la scăderea capacității de efort a gravidei.
 • stare de rău: între săptămânile 2 și 8 de graviditate, femeile încep să aibă o stare generală proastă, cu indispozitie, somnolență, grețuri și vărsături (starea de rău matinal). Deși sunt mai accentuate dimineața la trezire, simptomele pot apărea oricând pe parcursul zilei.
 • modificări la nivelul sânilor: femeile pot constata creșterea în dimensiuni și creșterea sensibilității sânilor, precum și prezența unor furnicături în primele săptămâni de sarcina (mastodinie). Venele superficiale sunt mai bine vizibile (turgide), iar areolele capată o culoare închisă (hiperpigmentație a areolei).
 • creșterea nevoii de micționare (polachiurie): la 6-8 săptămâni de la concepție, femeile pot observa o creștere a frecvenței urinării. Ele se trezesc noaptea pentru a merge la toaletă și uneori "scapă" câteva picături atunci când tușesc, râd sau stranută.
 • modificări de dispoziție: în primele faze ale sarcinii, gravidele trec ușor de la o stare la alta (într-un moment sunt vesele si zâmbitoare, apoi devin depresive și plâng). Schimbările bruște de dispozitie se datorează modificărilor hormonale din organismul femeii însărcinate. Alte modificări neuropsihice sunt iritabilitatea, emotivitatea, perturbarea somnului și labilitatea emoțională.
 • modificări ale apetitului și obiceiurilor alimentare: o femeie însarcinată manifestă cele mai ciudate pofte, chiar dacă anterior sarcinii detesta respectivele feluri de mâncare.
 • modificări digestive: pirozis (senzația de arsură la stomac), constipație
 • mărirea abdomenului prin creșterea uterului gravid, care începând cu luna a 2-a se poate palpa deasupra simfizei pubiene
 • modificări ale pielii: masca de sarcină, pigmentarea liniei albe abdominale și a organelor genitale externe

Add comment


Security code
Refresh