Program național de fertilizare in vitro și embriotransfer

Ministerul S?n?t??ii demareaz? Programul de fertilizare in vitro ?i embriotransfer pentru cuplurile infertile începând cu 1 iunie 2011.

Programul se va desfășura în cele 2 centre din unitățile sanitare de stat (Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti  şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj –Napoca) și în unitățile private care aleg să îl acceseze.

În 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 1500 de euro pentru 1 cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere. Se estimează că, anul acesta, vor exista aproximativ 800 de  cupluri beneficiare.

Criteriile de includere în program sunt următoarele:

  • vârsta femeii între 24-40 de ani (medicii specilişti au ales acest interval de vârtă pentru că rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, de 28,2%)
  • cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină  cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România
  • cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 luni
  • cuplu stabil căsătorit de cel puţin 2 ani
  • nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă
  • entru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare
  • rezervă ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezervă de ovocite)
  • cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau de mamă surogat)
  • indexul de masă corporală a femeii între 20-30 (criteriu ESHRE)- un raport între vârstă, înălţime şi greutate normal

Mormele metodologice de implementare a programului sunt disponibile aici.

Începând cu data de 1 iunie 2011, toţi cei care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS. Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine. La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi evaluat de către o Comisie din care vor face parte 5 membri, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de direcţia de specilitate din MS. În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază,  se va achita procedura în valoare de aproximativ 1200 de euro. În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere centrul va primi şi  o bonificaţie de 300 de euro.

sursa: comunicat MS

Comments  

# Asociatia SOS Infertilitatea 2011-04-04 00:08
Amanunte la zi despre program pe forumul Asociatiei SOS Infertilitatea, asociatia de voluntari care, prin campania pe care o desfasoara de trei ani, a determinat initierea acestui program pentru ajutarea cuplurilor hipofertile.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh