România tentează recordul mondial la resuscitarea cardiopulmonară

În condi?iile în care în ??rile dezvoltate se fac campanii de informare ?i training privind acordarea primului ajutor ?i se monteaz? defibrilatoare externe automate în locurile publice (hipermarketuri, cheap benzin?rii, ambulance arene sportive), România încearc? s? bat? recordul mondial la acordarea resuscit?rii cardiopulmonare pe 26 iulie 2011, cu 2 zile înainte de Ziua Salv?rii.

Evenimentul va consta în organizarea unei acțiuni pe Stadionul Dinamo prin care 7000 români vor învăța să acorde primul ajutor în caz de stop cardiac (suportul vital de bază) pe 7000 manechine, sub coordonarea a 100 instructori specializați. Recordul actual este deținut de Mexic (2010), cu 6577 cursanți care au învățat măsurile de resuscitare.

Cele mai recente norme privind resuscitarea cardiopulmonară sunt cuprinse în Ghidul European de Resuscitare 2010. Un studiu recent a arătat importanța existenței defibrilatoarelor automate externe (DAE) și a educării populației în folosirea lor, prin aceea că victimele care intră în stop în locurile publice au o frecvența mai mare a ritmurilor cardiace șocabile, iar supraviețuirea în cazul acestora depinde de aplicarea cât mai precoce a șocului electric extern. Există și o hartă online cu locațiile unde sunt disponibile defibrilatoare automate externe și o aplicație pentru iPhone/Android de localizare a DAE în apropiere.

Update

Evenimentul organizat de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și Societatea de Salvare București se va desfășura pe 26 iulie, ora 19.00, pe Stadionul Dinamo și va dura între 50 și 80 minute. Acțiunea va avea loc sub supervizarea științifică a unor reprezentanți ai UMF "Carol Davila" București. Un reprezentant al Guiness World Records (GWR) va fi de asemenea prezent. Costurile sunt estimate la 200.000 euro.

Cei care doresc să participe se pot inscrie pe www.sabif.ro pe formularul "Salvăm vieţi şi intrăm în Cartea Recordurilor". Detalii și pe siteul salveazatu.ro.

Cu 7402 participanți la cursul de acordare a primului ajutor organizat pe stadionul Dinamo, România a doborât recordul mondial și va intra în Cartea Recordurilor. Reprezentanta Guinness World Records, Ann Orford, i-a înmânat certificatul dr. Alin Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Add comment


Security code
Refresh