Persistența ductului arterial (canalului arterial)

Persistența ductului arterial (canalului arterial) este o malformatie congenitala în care ductul arterial nu se închide la nastere. Ductul arterial este o conexiune vasculara între artera pulmonara si arcul aortic care permite sangelui din ventriculul drept sa sunteze plamanii fatului.

Acest sunt are rolul de a proteja ventriculul drept sa ejecteze o cantitate mare de sange împotriva unei rezistente mari din plamanii fatului, care ar putea duce la insuficienta ventriculara daca ductul arterial ar fi inchis.

Atunci când copilul respiră pentru prima oară la naştere, plămânii se destind şi rezistenta vasculară pulmonară scade. După nastere, din plămâni se eliberează bradikinină – o substantă care produce vasoconstrictia ductului arterial. Astfel fluxul sangvin prin acest duct scade mult până la închiderea totală, în primele zile de viaţă. La închiderea canalului arterial participă si scăderea concentraţiei de prostaglandine din sângele matern. Ductul arterial se transformă într-o formaţiune fibroasă – ligamentul aterial – care va lega arcul aortic de artera pulmonară stângă.

Epidemiologie. Incidenta

Reprezintă circa 5-10% din totalul afectiunilor cardiace congenitale. Apare la circa 8 nou-născuţi prematuri din 1000, şi la 1 nou-născut la termen din 2000. Raportul între sexe este fete:băieţi=2:1.

Apare frecvent la nou-născuţii hipoxici şi la cei prematuri pentru că oxigenarea insuficientă scade capacitatea plămânului de a produce bradikinină, substanţa responsabilă de închiderea ductului.

Consecinte

Persistenta ductului arterial face ca o parte din sangele oxigenat din artera aorta să „scape” înapoi în circulaţia pulmonară, datorită gradientului de presiune. În anumite situaţii, cum ar fi transpoziţia vaselor mari (artera aortă şi artera pulmonară) ductul arterial trebuie menţinut deschis (prin administrarea de prostaglandine – PGE1) pentru că este singura cale prin care sângele oxigenat poate ajunge în artera aortă.

Semne si Simptome

Tahicardie, aritmii, dispnee, cardiomegalie, creştere în greutate lentă, insuficienţă cardiacă congestivă.

Diagnostic

Se face prin ecocardiografie şi este susţinut de o radiografie toracică.

Tratament

Tratamentul este medicamentos (administrarea de inhibitori ai sintezei de prostaglandine – indometacin, restricţie de fluide) sau chirurgical (recent se poate face şi prin intervenţie percutană, la nivelul arterei femurale).

Comments  

# ioana 2013-02-03 18:06
Pentru un baietel,de 1an,nascut prematur ,situatia se prezinta astfel :
-PCA-persistenta de canal arterial :spitalul spune DA ;clinica particulara NU
-DSA-defect septal atrial ;-)esi nu se aude suflu la ascultare
-foramen ovale -identificat la nastere;la 9 luni spitalul spune ca s-a inchis;clinica particulara ,la 1 an, spune ca este de 1,9 mm si trebuie urmarit in continuare
Copilul are dezvoltare normala ,deja merge in picioare,inca nu rupe cuvinte,doar silabe ,nu oboseste,se joaca,pare in regula.Ce ne sfatuiti ? Sa mergem la al 3-lea specialist ? Sa urmarim in continuare evolutia cu specialistii consultati pana acum ?
Reply | Reply with quote | Quote
# ana 2012-07-11 12:59
Buna, ma numesc Ana si am 25 de ani. sunt insarcinata in luna a-8-a. In urma cu 3 luni am fost diagnostificata cu persistenta de canal arterial cu diametru de 4 mm cu flux. Intrebarea mea este daca imi afecteaza aceasta boala sarcina ?Pana acum nu m-a deranjat in nici un fel, ce se poate intampla de acum incolo fara un tratament?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-07-11 18:35
Fiind vorba despre un canal arterial persistent cu diametru mic, probabil sarcina va decurge fara probleme.
Complicatiile apar in cazul ductelor de peste 4 mm, atunci cand exista insuficienta cardiaca sau hipertensiune pulmonara.
Sarcina usoara!
Reply | Reply with quote | Quote
# iuliana 2012-04-09 12:44
Defectele cardiace congenitale se pot trata si in Romania pentru cei care au nevoie de ele,in spitalul privat din Bucuresti, "Delta Hospital".In cadrul acestui spital dotat cu sala de angiografie, o echipa de medici straini si romani cu experienta in domeniul cardiopatiilor congenitale si cardiologiei interventionale a inceput sa efectueze acest tip de proceduri incepand din luna februarie 2012.Echipa de medici este formata din profesor Avraham Lorber din Israel, medic cu renume international gratie multitudinii si complexitatii de proceduri realizate ,dr.Dan Deleanu, seful sectiei de Cateterism cardiac Institutul "C.C.Iliescu",F undeni, dr.Bogdan Popescu, renumit pentru experienta sa in domeniul ecocardiografie i, membru in boardul Societatii Europene de Ecocardiografie .
Primii pacienti diagnosticati cu cardiopatie congenitala tratati cu succes prin metode interventionale au fost o fetita in varsta de 3 ani,diagnostica ta cu persistenta de canal arterial si un barbat in varsta de 56 de ani diagnosticat cu defect septal atrial de tip ostium secundum.Ambii au fost tratati interventional ,fara complicatii postprocedurale ,cu extrenarea in ziua urmatoare. pt mai multe relatii 0733248620
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh