Fumatul, factor protector?

Având în vedere multiplele efecte negative grave asupra s?n?t??ii, medical online fumatul este f?r? îndoial? unul dintre principalii adversari ai s?n?t??ii publice actuale.

De-a lungul timpului fumatul a fost considerat factor protector pentru mai multe afecțiuni, ceea ce înseamnă o frecvență mai redusă a bolii respective la fumători față de nefumători.

Fumatul este într-adevăr factor protector pentru sarcoidoză, colita ulcerativă și alveolita alergică extrinsecă (pneumonia cu precipitine). S-a mai considerat că fumatul scade riscul de osteoartrită, însă o meta-analiză din BMJ a infirmat această teorie. Un studiu recent publicat în Neurology a evidențiat un rol protector al fumatului îndelungat față de boala Parkinson. Rămânând în domeniul neurologiei, un alt studiu din BMJ a infirmat scăderea riscului de Alzheimer sau alte forme de demență la fumători. În ceea ce privește alergologia, cercetătorii suedezi au arătat că fumatul previne bolile atopice. Trecând la oncologie, fumatul reduce riscul de cancer mamar la femeile purtătoare ale mutației BRCA1 sau BRCA2 (conform unui studiu apărut în JNCI), riscul de sarcom Kaposi forma clasică mediteraneeană (conform unui alt studiu din JNCI) și riscul de cancer tiroidian papilar (conform unui studiu din Epidemiology). Alte cercetări au arătat că fumatul ameliorează unele boli psihiatrice precum schizofrenia și chiar efectele adverse ale antipsihoticelor. Din punct de vedere farmacologic, nicotina a fost studiată ca o substanță de îmbunătățește performanțele cognitive. Există chiar studii care au arătat că gravidele fumătoare au un risc scăzut de preeclampsie (AJOG) și de defecte de tub neural la făt (AJE), deși fumatul în timpul sarcinii este cunoscut a fi un factor nociv atât pentru mamă cât și pentru făt. Unele studii au arătat că fumatul poate constitui protecție și împotriva ulcerelor aftoase (IJD).

Rezultatele acestor studii NU pot constitui o încurajare de a fuma. Frecvența bolilor pentru care fumatul oferă o oarecare protecție este mult mai mică în populație comparativ cu cea a bolilor pentru care fumatul este un factor de risc major – bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, bronșita cronică și BPOC, gastrita și boala ulceroasă, mai multe forme de cancer.

Comments  

# MIKY 2011-07-26 13:22
Abia m-am lasat de fumat .....
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh