Cel mai important medicament pentru omul modern

Dac? în secolele trecute principala cauz? de deces erau bolile infec?ioase, shop acum bolile cardiovasculare ?i cancerul sunt amenin??rile majore pentru s?n?tatea popula?iei.

Această tranziție de la bolile infecțioase la cele netransmisibile ca determinant major al mortalității este consecința rezolvării factorilor de risc vechi (sanitație deficitară, lipsa apei potabile, subnutriție, absența imunizării) și abordării unor factori noi de risc (fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, aportul de grăsimi).

Conform raportului Global health risks al OMS, aproape jumătate (44%) dintre decesele la nivel mondial sunt cauzate de 6 factori: hipertensiunea arterială, fumatul, hiperglicemia, inactivitatea fizică, excesul ponderal și hipercolesterolemia.

Deși inactivitatea fizică este pe locul 4 între determinanții deceselor la nivel global (6%), probabil impactul sedentarismului este mult mai mare dacă luăm în considerare că influențează toți ceilalți factori: agravează hipertensiunea, hiperglicemia, hipercolesterolemia și obezitatea.

Actualmente există o tendință de control medicamentos agresiv al hipertensiunii, hipercolesterolemiei și hiperglicemiei, neglijând o măsură simplă care ar putea îmbunătăți și tensiunea arterială, și nivelul colesterolului și glicemia: activitatea fizică. Sportul are nu numai efect preventiv, ci și terapeutic: ajută la eliminarea surplusului ponderal, ameliorează insulinorezistența, încetinește progresia aterosclerozei, scade tensiunea arterială și colesterolemia.

Efortul fizic regulat este probabil cel mai important medicament pentru omul modern. De multe ori uitat sau trecut într-o lungă listă de restricții la capitolul recomandări, activitatea fizică ar trebui chiar prescrisă lângă medicație, pentru a-i fixa pacientului ideea că este ca un medicament care trebuie luat zilnic.

Americanii, care probabil stau și cel mai prost la capitolul sedentarism având în vedere proporția mare de supraponderali și obezi în populația, au un progam național de promovare a activității fizice – National Physical Activity Plan – sub mottoul Make the Move.

Add comment


Security code
Refresh