Eritromicină - prospect

Eritromicin?, pharmacy comprimate - prospect

Compoziţie: Estolat de eritromicină echivalent la 250 mg eritromicină, excipienţi q.s. pentru un comprimat.

Acţiune terapeutică: Antibiotic cu spectru de tip penicilinic cu acţiune bacteriostatică sau bactericidă, în funcţie de concentraţie, specie microbiană, fază de creştere, densitatea inoculului.

Indicaţii: Spectrul antimicrobian este asemănător celui al penicilinei G, cuprinzând şi stafilococul secretor de penicilinază. Reprezintă antibioticul de elecţie în infecţiile cu Mycoplasma sp. sau Legionella şi alternativa de primă linie în toate indicaţiile penicilinei G, la bolnavii sensibilizaţi. Este antibioticul de preferat în infecţii ale căilor respiratorii superioare şi mijlocii.

Reacţii adverse: Administrarea de estolat de eritromicină a fost asociată, în special la adulţi, cu apariţia unor tulburări hepatice însoţite sau nu de icter. Pot apărea greaţă, vomă, colici abdominale şi febră. Simptomele iniţiale apar de obicei după 12 săptămâni de tratament continuu sau, foarte rar, numai după câteva zile de tratament. În cazul apariţiei acestor simptome se impune întreruperea tratamentului. După reluarea tratamentului, la pacienţii sensibili, simptomele pot reapărea în primele 48 de ore. În timpul terapiei prelungite sau repetate este posibilă o supradezvoltare a bacteriilor sau a fungilor nesusceptibili, ceea ce impune întreruperea tratamentului şi instituirea unei terapii corespunzătoare.

Contraindicaţii: Hipersensibilitate la Eritromicină. Afecţiuni hepatice. Infecţii cu germeni rezistenţi la macrolide. La pacienţii sub tratament cu terfenadină.

Precauţii: Instituirea tratamentului cu estolat de eritromicină se va face la recomandarea medicului. Dozele, intervalul dintre administrări şi durata tratamentului trebuie respectate, conform prescripţiei medicale. Administrarea Eritromicinei femeilor însărcinate şi celor care alăptează se va face numai cu avizul prealabil al medicului.

Interacţiuni cu alte medicamente: Se recomandă prudenţă sau se evită, după caz, administrarea concomitentă cu: terfenadină, probenecid, lincomicină şi clindamicină în infecţii cu germeni rezistenţi la eritromicină, teofilină, digoxină, anticoagulante orale, ergotamină sau dihidroergotamină, triazolam şi midazolam, medicamente metabolizate de către sistemul citocrom P450 (carbamazepină, ciclosporină, hexobarbital, fenitoină, alfentanil, disopiramidă, bromocriptină, etc.).

Doze, mod de administrare: Adulţi: Doza terapeutică uzuală este de 250 mg (un comprimat) la 6 ore. Aceasta poate fi crescută la 4 gzi sau mai mult, în funcţie de severitatea infecţiei. Copii: Vârsta, greutatea şi severitatea infecţiei constituie factori importanţi în determinarea dozei potrivite. Dozele uzuale sunt cuprinse între 30 şi 50 mgkg corpzi, în mai multe prize. Pentru infecţii mai severe aceste doze pot fi dublate. Infecţii streptococice: Pentru tratamentul faringitelor sau tonsilitelor streptococice dozele uzuale sunt cuprinse între 20 şi 50 mgkg corpzi, în mai multe prize. În tratamentul infecţiilor cu streptococ, grupul A beta-hemolitic: doza terapeutică de Eritromicină trebuie administrată cel puţin 10 zile. În profilaxia infecţiilor streptococice la persoanele cu antecedente de boli ale inimii de natură reumatică: doza este de 250 mg de două ori pe zi. În profilaxia endocarditelor bacteriene la pacienţii alergici la peniciline, cu boli de inimă congenitale sau cu alte maladii valvulare dobândite, reumatice sau de altă natură, care sunt supuşi unor proceduri dentare sau chirurgicale ale căilor respiratorii superioare: dozele pentru adulţi sunt de 1 g (20 mgkg corp pentru copii), pe cale orală, cu o oră înaintea procedurii, urmat de 500 mg (10 mgkg corp pentru copii) la 6 ore mai târziu. Sifilis primar: 20 g, divizate în doze, de-a lungul unei perioade de 10 zile. Dizenterii amoebiene: Dozele pentru adulţi sunt de 250 mg, de 4 ori pe zi, cu o durată a tratamentului de 10 până la 14 zile; pentru copii se recomandă doze de 30-50 mg/kg corp/zi în doze divizate, cu o durată a tratamentului de 10 până la 14 zile. Tuse convulsivă: 40-50 mg/kg corp/zi timp de 5 până la 14 zile. Legioneloza: 1-4 g/zi, în doze divizate. Infecţii urogenitale cu Chlamydia trachomatis, în timpul sarcinii: 500 mg de 4 ori pe zi, pe o perioadă de minim 7 zile. Femeilor care nu tolerează acest regim li se recomandă doze scăzute la 250 mg, de 4 ori pe zi, minimum 14 zile. La adulţii cu infecţii necomplicate uretrale, endocervicale sau rectale cu Chlamydia trachomatis care nu tolerează tetraciclina sau la care aceasta este contraindicată 500 mg, de 4 ori pe zi, minimum 7 zile.

Formă de prezentare: Cutii conţinând 2 blistere a câte 10 comprimate.

Condiţii de păstrare: În ambalajul original, la temperaturi care să nu depăşească 30 grade Celsius. Termen de valabilitate: 2 ani

Add comment


Security code
Refresh