Epivir (lamivudin) - prospect

Epivir (lamivudin) - prospect

Compoziţie: Substanţă activă: lamivudinum; excipienţi: celuloză microcristalină (E460), glicolat de sodiu, stearat de magneziu (E572), metilhidroxipropil celuloză (E464), dioxid de titan (E171), macrogol, polisorbat 80 (E433).

Formă de prezentare: Epivir se prezintă sub forma unei cutii de carton, în care se găseşte o sticlă din  polietilenă albă ce conţine 60 tablete, prevăzută cu un capac inaccesibil pentru copii. Tabletele sunt filmate, albe, pe una din feţe având gravat un romb care încadrează următoarea inscripţie ’GXCJ7’. Fiecare tabletă de Epivir conţine 150 mg lamivudină.

Acţiune terapeutică: Epivir aparţine grupei de medicamente antivirale folosite în tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV).

Indicaţii: Epivir este folosit în combinaţie cu alţi agenţi antiretrovirali pentru tratamentul infecţiei cu virusul HIV. Epivir a fost studiat numai în combinaţie cu zidovudina (Retrovir). Sunt disponibile informaţiile complete asupra efectelor clinice, dar astfel de studii sunt în desfăşurare.

Contraindicaţii: Acest medicament nu trebuie folosit în caz de alergie la Epivir, lamivudină sau la oricare dintre ingredientele conţinute în Epivir tablete.

Precauţii: Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre administrarea Epivir, dacă aveţi o boală renală sau dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune a ficatului. Nu întrerupeţi tratamentul cu Epivir fără indicaţia medicului, dacă descoperiţi o boală cronică a ficatului, datorată infecţiei cu virus hepatitic B. Există un minim risc de recădere a hepatitei. Este important ca medicul dumneavoastră să vă cunoască toate simptomele, chiar dacă ele nu sunt legate de infecţia cu HIV. În acest caz medicul va fi obligat să adapteze doza de administrare.

Sarcină şi alăptare: Dacă sunteţi însărcinată sau doriţi să deveniţi în curând, sau dacă alăptaţi, vă rugăm să informaţi medicul înainte de a lua orice medicament, inclusiv Epivir. Epivir nu este recomandat în primele 3 luni de sarcină. Unii experţi în sănătate consideră că femeile infectate cu virusul HIV nu trebuie, sub nici o formă, să-şi alăpteze copiii pentru a evita transmiterea virusului HIV.

Conducerea maşinilor şi utilizarea mecanismelor: Este puţin probabil ca Epivir să vă afecteze capacitatea de a conduce automobilul sau de a utiliza mecanisme. Totuşi, astfel de efecte nu pot fi complet înlăturate. Boala HIV poate afecta serios aceste capacităţi.

Interacţiuni: Este important ca medicul să fie informat despre toate medicamentele pe care le folosiţi, pentru a vă putea prescrie cel mai bun tratament. Medicul trebuie să ştie chiar şi ce vitamine utilizaţi, remedii de plante sau tratamente homeopate, inclusiv cele pe care le-aţi cumpărat singuri. Epivir nu trebuie administrat împreună cu ganciclovir sau foscarnet injecţii.

Precauţii speciale: În prezent nu există informaţii suficiente pentru a recomanda Epivir la copiii sub vîrsta de 12 ani. Epivir nu trebuie administrat în primele 3 luni de sarcină. Amintiţi-vă că tratamentul cu Epivir nu reduce riscul transmiterii HIV la alte persoane şi încă puteţi să-i infectaţi prin contact sexual sau transfer de sânge, de aceea trebuie să folosiţi metodele de precauţie adecvate. În timp ce luaţi Epivir sau orice alt medicament pentru infecţia HIV, s-ar putea să fiţi supus şi altor infecţii sau complicaţii ale infecţiei HIV, de aceea trebuie să fiţi în permanent contact cu medicul dumneavoastră. Atenţie Deoarece medicamentul vă ajută să controlaţi boala, nu să o vindecaţi, va trebui  să-l luaţi în fiecare zi. Nu trebuie să încetaţi tratamentul fără a discuta în prealabil cu medicul

Dozaj şi instrucţiuni de utilizare: Luaţi medicamentul urmând numai indicaţia medicului. Eticheta de pe flacon vă indică doza uzuală şi la ce interval să o luaţi. Dacă nu există sau dacă nu sunteţi sigur, consultaţi medicul sau farmacistul. Ca o indicaţie generală, înghiţiţi o tabletă (150 mg) de două ori pe zi, preferabil fără mâncare. Soluţia orală (10 mg/ml) este indicată pentru pacienţii care nu pot lua tablete. Dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor, doza poate suferi modificări. Vă rugăm să urmaţi întocmai indicaţiile medicului.

Supradozare: Este puţin probabil ca administrarea accidentală, în exces, să vă cauzeze probleme serioase. Totuşi, ar trebui să informaţi medicul sau farmacistul, sau să mergeţi la cel mai apropiat spital pentru a primi indicaţii. În caz de omitere a unei doze: Dacă uitaţi să luaţi medicamentul (o doză), luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Apoi continuaţi tratamentul ca şi înainte.

Efecte adverse: Ca şi alte medicamente, Epivir poate avea efecte adverse la anumite persoane. Aceste efecte s-au manifestat atât la administrarea Epivir, cât şi a acestuia în combinaţie cu zidovudina (Retrovir). În multe cazuri nu s-a depistat dacă acestea se datorează Epivir sau bolii (infecţia cu HIV). Unele persoane sunt alergice la medicamente. OpriŢI tratamentul şi anunţaţi medicul imediat, dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome după administrarea de Epivir: crampe foarte puternice ale stomacului cu greaţă şi vomă (care pot fi datorate şi pancreatitei); respiraţie şuierătoare şi dureri sau tensiune în piept; edemul pleoapelor, feţei sau buzelor; înroşiri şi mîncărimi ale pielii sau urticarie oriunde pe corp. Consultaţi medicul la următoarea vizită dacă apar oricare dintre următoarele efecte adverse: migrene, greaţă, vomă, diaree, rash (roşeaţă), oboseală sau o stare generală de rău; amorţeală, senzaţie de furnicătură sau de slăbiciune a membrelor. Alte efecte nedorite sunt: insomnie, tuse, simptome nazale, dureri de muşchi şi articulaţii, o scădere certă a constantelor sanguine incluzînd numărul de eritrocite, leucocite şi trombocite; creşterea valorilor enzimelor hepatice. Medicul şi farmacistul trebuie să fie mereu informaţi în legătură cu orice efecte nedorite, chiar şi cele care nu sunt menţionate în acest prospect. Dacă vă simţiţi rău, iar simptomele sunt diferite de cele obişnuite, anunţaţi medicul şi farmacistul.

Condiţii de păstrare: Ca orice alt medicament, Epivir nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor. Depozitarea lui se face la temperaturi cuprinse între 2 şi 30 grade Celsius. Nu consumaţi medicamentele după data de expirare care este specificată pe cutie sau ambalajului tabletelor.

Add comment


Security code
Refresh