Electrocardiograma (ECG, EKG)

Electrocardiografia este o metod? neinvaziv? care exploreaz? activitatea electric? a inimii.

Cu ajutorul unor electrozi care se atașează pacientului, se culeg semnalele electrice generate de cord și se înregistrează pe o hârtie milimetrică.

Există mai multe tipuri de înregistrări electrocardiografice:

  • EKG standard  pe care se poate interpreta ritmul cardiac, axul electric, morfologia undelor de depolarizare și repolarizare atrială și ventriculară, conducerea. Prezența unor anomalii pe EKG-ul standard poate orienta către alte forme complexe de ECG sau către alte investigații paraclinice.
  • EKG cu înregistrare de durată (Holter, 24 ore) – se poate face ambulator sau cu pacientul spitalizat. Poate decela modificările ischemice, tulburările de ritm sau conducere tranzitorii.
  • EKG computerizat – este de fapt un EKG standard cu amplificare digitală
  • Explorare electrofiziologică prin cateterism cardiac (mapping cardiac endocavitar) – se face la pacienții la care se suspectează o anomalie electrofiziologică cardică.
  • Proba de efort EKG – reprezintă înregistrarea EKG în timpul unui efort efectuat de pacient (mers pe bicicleta sau covor rulant) până la atingerea frecvenței cadiace de 220-vârsta (test maximal) sau 75% din această frecvență (test submaximal).

Montarea electrozilor

Pentru derivațiile în plan frontal (bipolare DI, DII, DIII, unipolare aVL, aVF, aVR) electrozii se pun la mâna dreaptă (roșu), mâna stângă (galben), piciorul stâng (verde) și piciorul drept (negru).

Pentru derivațiile în plan orizontal (V1-V6), electrozii se pun după cum urmează: V1 spațiul 4 parasternal dr. (roșu), V2 spațiul 4 parasternal stg. (galben), V3 la jumătatea distanței între V2 - V4 (verde), V4 spațiul 5 stg. pe LMC/linia medioclaviculară (maro), V5 spațiul 5 stg. pe LAA/linia axilară anterioară (negru), V6 spatiul 5 stg. LAM (mov), V7 posterior, pe LAP/linia axilară posterioară, V8 posterior, pe LMS/linia medioscapulară, V9 posterior, pe linia paravertebrală stg.

Se pot efectua și înregistrări în derivațiile drepte: V3R, V4R, sau superior, V5x (cu 1 spațiu mai sus), V5y (cu 2 spații mai sus).

Derivațiile DI, aVL, V5, V6 "văd" porțiunea laterală a cordului, avF, DII și DIII "văd" porțiunea inferioară, V1 și V2 "văd" septul interventricular iar V3 și V4 "văd" peretele anterior.

Interpretarea EKG

Interpretarea unui EKG presupune:

  1. determinarea ritmului cardiac – este un ritm regulat sau neregulat, atrial sau ventricular? După stabilirea răspunsului la aceste întrebări se formulează diagnosticul de ritm.
  2. determinarea frecvenței cardiace metoda rapidă Dale-Dubin
  3. determinarea axului electric – pe baza cercului cu 4 cadrane centrat de DI și aVF și a inflexiunii pozitive sau negative a complexului QRS în aceste derivații se stabilește încadrarea axului într-un interval de 90 grade. Intervalul de situare a axului se restrânge ulterior prin raportare la DII.
  4. analiza unda P – durată, morfologie
  5. analiza intervalului PR/PQ – durată
  6. analiza complexului QRS – durată, morfologie
  7. analiza segmentului ST – durată, supra/subdenivelare
  8. analiza undei T – morfologie
  9. durata intervalului QT – durată

Comments  

# ADI 2013-05-26 19:21
buna!pe vechiul site am gasit un link cu atlas ekg-100 de trasee electrocardiogr afice explicate...si nu imi apar deloc imaginile de la ekg.o fi problema de la mine?
Reply | Reply with quote | Quote
# mirela 2012-01-17 07:14
foarte bun materialul multumim
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh