Deficitul de vitamină D, asociat cu ateroscleroza

Pe lâng? rolul din metabolismul fosfo-calcic, sovaldi sale patient vitamina D este o molecul? intens studiat? pentru efectul protector cardiometabolic, imunomodulator, antiinflamator ?i antitmoral.

Recent s-a arătat că un nivel adecvat de vitamina D protejează împotriva diabetului zaharat. Un nou studiu publicat în Stroke a relevat faptul că deficitul de vitamină D este asociat cu valori crescute ale grosimii intimă-medie și grosimii maximale carotidiene. Asocierea a fost independentă de ceilalți factori de risc cardiovasculari. Studiul a mai arătat că prezența plăcilor aterosclerotice a fost asociată și cu nivelul de fosfor și produsul calciu-fosfor.

Nu se poate însă afirma dacă este vorba despre o relație cauzală între deficitul de vitamină D și ateroscleroză, precum și care este nivelul optim de vitamină D, întrebări al căror răspuns este așteptat de la studiul VITAL în 2016-2017. Trialul RECORD a eșuat în a demonstra un beneficiu al vitaminei D asupra mortalității cardiovasculare.

Update

O meta-analiză publicată în Arteriosclerosis,Thrombosis Vascular, Biology susține faptul că deficitul de vitamină D este asociat cu un risc crescut de infarct și deces de cauză cardiovasculară.

foto: healthfiles.net

Add comment


Security code
Refresh