Zortress (everolimus), aprobat pentru prevenirea rejetului de transplant renal

Zortress (everolimus), treat tablete orale a fost aprobat pentru prevenirea rejetului de transplant renal la pacien?ii adul?i cu risc imunologic sc?zut-moderat. Medicamentul trebuie administrat în combinație cu doze scăzute de ciclosporină (inhibitor de calcineurină), bassiliximab și corticosteroizi.

Rejetul de transplant apare atunci când sistemul imun al organismului gazdă percepe noul rinichi transplantat ca un non-self (corp străin) și începe să-l atace. Alături de celelelte medicamente imunosupresoare, everolimus deprimă sistemul imun și previne respingerea grefei.

Principalele efecte adverse ale everolimus sunt: creșterea riscului de infecții severe și cancer (în special cancer de piele și limfoame), nefrotoxicitate, tromboză de venă renală. Pacienții trebuie informați să consulte de urgență medicul dacă dezvoltă febră, frisoane, greață, vărsături, dureri abdominale sau lombare, oligurie (volum de urină sub 500 ml/zi) sau anurie (lipsa eliminării de urină pentru mai mult de 24 ore), hematurie (prezența de sânge în urină).

Înainte de a lua Zortress, pacienții trebuie să menționeze medicului dacă au afecțiuni hepatice, istoric personal sau familial de cancer de piele, hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie, intoleranță la lactoză, glucoză sau galactoză, sau dacă iau vreun tratament cronic (în special antifungice, antibiotice, antihipertensive sau alte medicamente pentru boli cardiovasculare, ciclosporină, fibrați, statine, tuberculostatice, antiretrovirale, anticonvulsivante). Femeile aflate în perioada fertilă trebuie să folosească metode contraceptive pe durata tratamentului cu Zortress (everolimus) și încă 8 săptămâni de la oprirea medicamentului. Nu sunt cunoscute efectele Zostress asupra sarcinii sau alăptării.

Pe durata tratamentului cu Zortress trebuie evitată administrarea de vaccinuri vii atenuate, consumul de grapefruit sau sucuri de grapefruit (fructul conține o serie de compuși numiți furanocumarine, care modifică metabolizarea hepatică a unor medicamente, printre care și everolimus) și expunerea la soare (datorită riscului de cancer de piele). Totodată, se recomandă folosirea de creme de protecție (SPF>30).

sursa

Add comment


Security code
Refresh