Boală rară cu calcificări arteriale dureroase

Dincolo de calcific?rile arteriale care apar în pl?cile de aterom, purchase doctor exist? o boal? rar? care se manifest? prin calcific?ri extinse la nivelul arterelor membrelor inferioare ?i capsulelor articulare de la mâini ?i picioare.

În 2008, US National Institutes of Health a pus la punct programul Undiagnosed Diseases Program (UDP) pentru a ajuta persoanele cu boli necunoscute. UDP a anunțat săptămâna aceasta prima descoperire a unei rare: a fost identificată baza genetică și moleculară a une afecțiuni caracterizate prin calcificări arteriale extinse care generează claudicație și durere în membrele inferioare. Boala, denumită “calcificare arterială datorită deficienței de CD73” este cauzată de mutații ale genei NT5E, care codifică CD73, ce convertește AMP la adenozină. Odată cu descoperirea mecanismului acestei boli rare, cercetătorii au identificat și un nou concept în biologia vasculară și anume că adenozina joacă un rol important în prevenirea calcificărilor arteriale. Deși aceste calcificări sunt diferite de cele care apar în boala aterosclerotică (calcificări coronariene, aortice) în sensul că se formează la nivelul mediei și nu în intimă, mecanismul producerii lor ar putea avea aplicații și în cardiologie. În SUA există doar 9 indivizi care suferă de această boală.

Calcificările arteriale apar ca urmare a slăbirii sistemelor inhibitorii și sunt dependente de nivelul de pirofosfat (inhibitor potent al calcificării) și de TNAP, tissue-nonspecific alkaline phosphatase (care degradează pirofosfatul). Deficitul de CD73 duce la reducerea adenozinei extracelulare cu amplificarea activității TNAP și scăderea pirofosfatului, care favorizează depunerile de calciu. Afectarea selectivă a arterelor membrelor inferioare ar putea fi legată de distribuția particulară a receptorilor de adenozină la acest nivel. Ca tratament, se încearcă agenți adenozin-like (dipiridamol, care inhibă recaptarea celulară a adenozinei), analogi de pirofosfat (bifosfonați) sau inhibitori de TNAP (lansoprazol).

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh