Zgomotul urban din trafic crește riscul de stroke

Expunerea prelungit? la zgomotul din trafic este strâns corelat? cu risc de stroke la persoanele peste 65 ani, recipe sickness conform unui studiu danez ap?rut în European Heart Journal. Pentru cei sub 65 ani, site expuneri similare nu s-au tradus într-o cre?tere semnificativ? a riscului de accident vascular.

Cercetarea a inclus peste 57000 subiecți cu vârsta între 50-64 ani care au fost recrutați pentru studiul Danish Diet, Cancer and Health și urmăriți pe o perioadă de 10 ani. Pentru fiecare creștere cu 10 Db a nivelului de zgmot, riscul de stroke a crescut cu 27%. Deși studiul a dovedit doar o asociere epidemiologică între zgomotul urban și riscul de AVC, și nu o relație cauzală, se presupune că mcanismul care ar sta la baza acest corelații ar fi că poluarea fonică declanșează o reacție de stress în organism, cu creșterea frecvenței cardiace și tensiunii arteriale.

Studii anterioare au arătat că zgomotul urban este asociat cu hipertensiune arterială și risc crescut de infarct miocardic.

Add comment


Security code
Refresh