Biomarkerii în stratificarea riscului de stroke

Fibrila?ia atrial? este asociat? cu un risc crescut de stroke, viagra sale îns? profilaxia cu anticoagulante orale nu este indicat? tuturor pacien?ilor, din cauza raportului risc-beneficiu nefavorabil.

Stratificarea riscului de stroke este actualmente făcută pe baza unor scoruri prognostice (CHADS2, CHADS-VASc), care prezintă însă dezavantajul de a nu include o serie de factori de risc importanți precum markeri biochimici, imagistici și genetici. Dintre parametrii imagistici (ecocardiografici), ar trebui luați în considerare fracția de ejecție scăzută, dimensiunile mari ale atriului stâng și prezența de trombi intracardiac.

Biomarkerii par să își facă și ei loc în stratificarea riscului de evenimente tromboembolice cerebrale la pacienții cu fibrilație atrială: D-dimeri (indicator al activării coagulării), BNP (indicator de insuficiență cardiacă congestivă care are valoare prognostică pentru apariția de accidente cardiovasculare noi) și troponina (marker de leziune miocardică care este strâns corelat cu prognosticul pacienților cu fibrilație atrială: stroke, mortalitate, sângerare terapeutică –RE-LY troponin substudy). Biomarkerii sunt utili în special la pacienții cu scor CHADS2 mic, care nu primesc anticoagulare dar care sunt la risc de evenimente tromboembolice.

În viitor, biomarkerii ar putea fi introduși în schemele de stratificare a riscului de stroke la pacienții cu fibrilație atrială, însă acestă modificare ar complica scorurile prognostice și le-ar îngreuna utilizarea în practica zilnică.

Add comment


Security code
Refresh