Substan?ele prezente în unele alimente pot declan?a la persoanele susceptibile apari?ia unor reac?ii alergice de intensitate variabil?, store de la erup?ii cutanate la ?oc anafilactic.
Iată care sunt cele mai puternic alergizante medicamente:
- cereale care conțin gluten (grâu, secară, griș, orz, orez, făină)
- ouă și produse derivate
- lapte și produse derivate
- pește
- crustacee, fructe de mare
- alune, alune de pădure, arahide, nuci, migdale, fistic
- țelină
- căpșuni
- boabe de muștar, muștar pastă
- susan
- soia și produse derivate
Simptomatologia reacțiilor alergice alimentare este nespcifică, de la fenomene digestive (greață, vărsături, inapetență) la erupții cutanate, bronhospasm și colaps circulator.
Tratamentul de urgență constă în eliminarea din dietă a alimentului incriminat în producerea alergiei și restricționarea consumului acestuia până la rezolvarea completă a simptomelor. Ulterior, se poate tenta reintroducerea progresivă, în cantități mici, a alimentului considerat alergizant; dacă simptomele reapar, se confirmă alergia și se va evita consumul alimentului respectiv.