Fie c? vrei s? sl?be?ti, ampoule s? fii eficient la serviciu sau s? evi?i apari?ia unor probleme gastrice, este important s? nu sari peste micul dejun. Din lipsă de timp, lipsă de foame sau chiar comoditate, multe persoane trec peste micul dejun și fac un obicei din asta; nimic mai greșit deoarece vor fi lipsiți de energie pe durata întregii zile, vor lua până la urmă masa de dimineață la ora de gustare și deci prea aproape de prânz, și uneori vor dezvolta gastrită sau ulcer. O greșeală și mai mare este când din graba adulților, și copiii se dezvață să ia micul dejun.
Indiferent de cât de presați sunteți de timp, luați micul dejun în familie, pentru că vă oferă multiple beneficii:
- asigură organismului energie pentru începerea zilei
- ajută la stabilizarea metabolismului, dispoziției și tonusului fizic
- suprimă foamea din jurul orei 10 care este adesea calmată cu snacksuri sau alte produse hipercalorice
- petreceți timp prețios în familie, discutând planurile pentru ziua în curs
- încurajează disciplina și un comportament alimentar optim
Micul dejun întreține sănătatea cardiovasculară, reglează colesterolemia, accelerează metabolismul energetic, asigură o bună concentrare, performanța fizică și intelectuală de-a lungul zilei.
Fentarea micului dejun nu este recomandată pentru persoanele care vor să slăbească deoarece senzația de foame matinală declanșează o serie de semnale cerebrale al căror scop este menținerea rezervelor de calorii și procurarea de nutrienți cu aport energetic crescut (grăsimi); astfel, cei care își încep ziua cu stomacul gol au tendința de a-și asigura caloriile în ziua respectivă din mâncăruri grase. În plus, caloriile acumulate dimineața vor asigura suportul energetic pentru activitățile din prima parte a zilei și vor putea fi consumate în totalitate, fără a se depune sub formă de țesut adipos.
Un mic dejun sănătos protejează organismul de boli cardiometabolice precum hipertensiunea arterială, obezitate sau diabetul zaharat. Masa de dimineață trebuie să includă proteine (carne, ouă, lapte, brânzeturi), glucide (biscuiți, gem, brioșă, croissant, clătite) și fibre (cereale, fructe, legume); se recomandă ca micul dejun să includă întotdeauna un fruct – măr, pară, banană, portocală, mandarină, grepfruit, căpșuni, piersici, prune, struguri, mango, kiwi. Trebuie evitat consumul de cafea, alcool sau tutun pe stomacul gol.