Vitaminele și mineralele cresc riscul de deces

Ca ?i antioxidan?ii, view suplimentele de vitamine ?i minerale reprezint? o afacere foarte profitabil? la nivel mondial. Dincolo de confortul psihologic ?i poate efectul placebo, drugstore problema este c? vitaminele nu sunt chiar atât de inofensive, potrivit ultimelor cercet?ri.

Astfel, un studiu publicat în Archives of Internal Medicine și altul apărut în JAMA au arătat că administrarea de vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc, vitamina A, vitamina E, beta-caroten sau complexe de multivitamine sunt asociate cu un risc crescut de deces. Această creștere a riscului constatată la persoanele vârstnice ar putea fi legată de “hrănirea” unui cancer latent (motiv pentru care aceste suplimente sunt contraindicate la pacienții cu istoric de cancer – însă un studiu apărut în Journal of Clinical Oncology a arătat că până la 80% dintre supraviețuitorii unui cancer iau astfel de suplimente). Suplimentele de calciu au fost singurele asociate cu o scădere a riscului de deces, însă acest rezultat necesită investigare suplimentară înainte de a formula o recomandare în acest sens.

Dovezile actuale NU susțin administrarea de vitamine sau minerale pentru prevenția generală (Neuhoser et al.), acestea fiind recomandate doar persoanelor care au factori de risc sau dovezi biochimice de carențe vitaminice sau celor cu risc de afecțiuni sau boli deja constituite în care administrarea de vitamine s-a dovedit benefică (ex. calciu și vitamina D pentru femeile aflate în postmenopauză pentru prevenirea osteoporozei, acid folic pentru gravide, antioxidanți și zinc la pacienții cu degenerescență maculară senilă). O alimentație variată asigură de obicei necesarul zilnic de vitamine.

Concluzia este că vitaminele nu sunt bomboane, ci sunt medicamente care trebuie luate rațional!

Recomandările NIH (National Institutes of Health, SUA) privind suplimentele nutriționale le puteți găsi aici.

Add comment


Security code
Refresh