Trombocitopenia în ciroza hepatică

Una dintre complicatiile cirozei hepatice este scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie), care presupune o tendinta crescuta la sângerare.

Cauza trombocitopeniei o reprezintă sechestrarea și distrugerea acestora în splina mărită (splenomegalie) a ciroticilor. Splenomegalia la rândul ei este o consecință a hipertensiunii portale. Situația în care splenomegalia este însoțită de sechestrarea unui volum mare de sânge și celule sangvine și de distrugerea exagerată a acestora (cu apariția citopeniei – anemie, leucopenie, trombocitopenie) se numește hipersplenism hematologic. Pe lângă distrucția crescută, trombocitopenia la cirotici mai poate apărea și prin alte mecanisme: scăderea producției medulare (alcoolul are un efect inhibitor asupra măduvei osoase), apariția de anticorpi anti-trombocitari, scăderea sintezei de trombopoetină (TPO) în ficat, coagulopatie de consum sau pierderi de sânge.

Gradul trombocitopeniei la pacienții cu ciroză hepatică este proporțional cu severitatea bolii hepatice și implicit a hipertensiunii portale. Scăderea severă a trombocitelor (sub 50.000/mm3) pune probleme privind riscul apariției de hemoragii spontane sau la manevre invazive, contraindică puncția-biopsie hepatică și tratamentul cu interferon (în etiologiile virale).

Tratamentul constă în reducerea hipertensiunii portale (prin medicamente antihipertensive portale – betablocante neselective, sau realizarea de șunturi porto-cave – inclusiv TIPS), administrarea de agoniști de receptori de trombopoetină (eltrombopag/Revolade, Promacta), transfuzie de masă trombocitară (doar pentru reducerea riscului hemoragic înaintea unei proceduri invazive, nu poate fi folosită ca metodă terapeutică pe termen lung din cauza duratei scurte de acțiune și riscului de reacții transfuzionale), splenectomie laparoscopică sau embolizare splenică parțială. Având în vedere că suprapopularea bacteriană (cu endotoxemie) și infecția cu Helicobacter pylori pot contribui la scăderea trombocitelor, antibioticele (rifaximină, cura anti-Helicobacter) pot și ele constitui parte a planului de tratament.

Add comment


Security code
Refresh