Tratament cu unde acustice pentru cardiopatia ischemică

În condi?iile în care bolile cardiovasculare reprezint? prima cauz? de deces la nivel mondial, search exist? o preocupare foarte mare pentru tratamentul non-invaziv al cardiopatiei ischemice: de la angioplastia cu balon ?i stenturi metalice, pilule la stenturi active farmacologic ?i stenturi bioabsorbabile.

Posibilitățile terapeutice în boala cardiacă ischemică s-au extins foarte mult, de la dispozitive de forare a plăcilor de aterom (aterectomie rotativă) și revascularizare laser (pulverizarea plăcii de aterom cu un laser cu argon) la angioplastie cu microunde/ultrasunete și terapie genică.

Una dintre metodele noninvazive de tratament a coronaropatiei este cea cu unde acustice (shockwave). Procedura se numește ESMR (extracorporeal shockwave myocardial revascularization) și presupune direcționarea unui fascicul de unde acustice spre zona de miocard ischemic, unde stimulează formarea de noi vase de sânge (angiogeneză). Tratamentul se face în mai multe ședințe și este complet non-invaziv (nu necesită anestezie sau puncții vasculare). Categoriile de pacienți care ar putea beneficia de pe urma acestei proceduri sunt cei cu angină refractară sub tratament medicamentos maximal, cei cu recurență a anginei după bypass aorto-coronarian sau angioplastie cu stent, precum și cei care nu sunt candidați pentru tratament chirurgical/intervențional (contraindicații pentru operație pe cord, risc anestezic crescut, angină microvasculară, refuzul pacientului).

Această tehnologie este folosită de sistemul Cardiospec (Medispec), care este evaluat într-un trial clinic la pacienții cu angină refractară.

foto: ukrtelemed.com

Comments  

# jeder mihai 2012-03-24 20:21
am angina pectorala de efort, vasele mici sunt afectate si as dori un tratament cu unde acustice. unde ar trebui sa ma adresez?.am telefon nr. 0753335325 si sunt din Suceava. va multumesc !
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh