Transplant de trahee sintetică

La Spitalul Universitar Karolinska, mind chirurgii suedezi au reu?it primul transplant de trahee sintetic? la un pacient care suferea de cancer. Ei au creat scheletul traheei dintr-un material nanocompozit, look pe care l-au c?ptu?it ulterior cu celule stem prelevate din m?duva osoas? a pacientului.

Primul transplant de trahee creată în laborator a fost făcut în Spania în 2008, pentru o pacientă cu stenoză traheală congenitală, însă în acel caz matricea traheală (scaffold-ul) a fost prelevată de la un donator, “spălată”de celulele donatorului și căptușită cu celule ale recipientului.

Fiind lipsită de celule străine primitorului, traheea creată în laborator și transplantată nu necesită tratament imunosupresor cronic. Pionierul transplantului de trahee artificială este prof. Paolo Macchiarini din Italia.

Creșterea de organe în laborator se preconizează a fi soluția salvatoare pentru penuria de donatori de organe pentru transplant. Până acum au fost crescute în laborator organe precum vezică urinară, inimă sau vase de sânge.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh