Synachten (tetracosactid) - prospect

Synachten depot (tetracosactid) - prospect

Compoziţie: Substanţă activă: beta1-24-corticotrofin (tetracosactid hexaacetat) adsorbit pe fosfat de zinc. Excipienţi: clorură de zinc, fosfat de sodiu, clorură de sodiu, hidroxid de sodiu şi alcool benzilic.

Formă de prezentare: Fiole conţinând o suspensie apoasă de 0,5 mg/1 ml şi 1 mg/1 ml.

Acţiune terapeutică: Polipeptid sintetic cu acţiune corticotropă.

Farmacodinamică: Tetracosactidul, substanţa activă din Synachten Depot, constă din primii 24 din cei 39 de aminoacizi ai hormonului adrenocorticotrop (ACTH) natural. Are aceleaşi proprietăţi fiziologice ca ACTH-ul la nivelul cortexului adrenal, stimulând sinteza glucocorticoizilor, mineralocorticoizilor şi, într-o măsură mai mică, androgenilor, ceea ce explică efectul său terapeutic în afecţiuni ce răspund la tratament glucocorticoid. Activitatea sa farmacologică nu este însă comparabilă cu cea a corticosteroizilor, întrucât, în timpul tratamentului cu ACTH, spre deosebire de cel cu un singur glucocorticoid, ţesuturile sunt expuse spectrului fiziologic de corticosteroizi. Locul de acţiune al ACTH-ului este la nivelul membranei plasmatice a celulelor adrenocorticale, unde se leagă de un receptor specific. Complexul hormon-receptor activează adenilatciclaza, cu stimularea producţiei de cAMP. cAMP activează proteinkinaza, care stimulează sinteza pregnenolonului din colesterol. Din pregnenolon, diferiţii corticoizi sunt sintetizaţi prin variate procese enzimatice.

Farmacocinetică: Adsorbţia tetracosactidului pe sulfatul de zinc asigură eliberarea lentă a substanţei active de la locul injecţiei intramusculare. După injectarea unui miligram de Synachten Depot i.m., concentraţiile plasmatice de tetracosactid determinate radioimunologic sunt cuprinse între 200 şi 300 pg/ml, fiind menţinute la acest nivel timp de 12 ore. Tetracosactidul are un volum de distribuţie aparent de aproximativ 0,4 l/kg corp în ser. El este scindat iniţial de endopeptidazele serice (tripsină, plasmină, trombină, kalikreină) în oligopeptide inactive şi apoi de aminopeptidaze în aminoacizi liberi. Consecutiv unei doze intravenoase de tetracosactid marcat cu 131I, 95-100% din radioactivitate este eliminată prin urină în 24 ore.

Indicaţii: Boli neurologice: exacerbări acute la pacienţii cu scleroză multiplă, encefalopatie mioclonică infantilă cu hipsaritmie. Boli reumatice: ca tratament de scurtă durată în situaţiile în care se indică tratamentul cu glucocorticoizi, la pacienţii cu toleranţă gastrointestinală redusă la tratamentul oral cu glucocorticoizi, în cazurile în care glucocorticoizii în doze uzuale sunt lipsiţi de efect adecvat. Boli cutanate: tratament îndelungat în afecţiuni cutanate care răspund la glucocorticoizi (pemfigus, eczeme cronice severe, forme eritrodermale sau pustuloase de psoriazis). Boli ale tractului gastrointestinal: colită ulceroasă şi enterită regională. Oncologie: tratament adjuvant pentru creşterea toleranţei la chimioterapie.

Contraindicaţii: Hipersensibilitate cunoscută la tetracosactid şi/sau ACTH de origine animală, psihoze acute, boli infecţioase, ulcer peptic, insuficienţă cardiacă refractară, sindrom Cushing, insuficienţă corticosuprarenală, sindrom adrenogenital, sarcină şi lactaţie. Din cauza riscului crescut de reacţii anafilactice, Synachten-ul Depot nu trebuie utilizat în tratamentul astmului sau altor afecţiuni alergice. Datorită alcoolului benzilic conţinut, este contraindicat la nou-născuţi (mai ales la prematuri), la care acesta poate produce intoxicaţii severe.

Precauţii: înaintea utilizării Synachten-ului Depot, trebuie să ne asigurăm că pacientul nu suferă de o afecţiune alergică (mai ales astm) şi că nu este în general susceptibil la alergii. Pacientul trebuie întrebat dacă a fost tratat cu preparate de ACTH, caz în care trebuie stabilit cu precizie dacă au apărut sau nu reacţii de hipersensibilizare. Synachten-ul Depot trebuie administrat numai sub supraveghere medicală. Apariţia reacţiilor locale sau sistemice de hipersensibilizare în timpul sau după o injecţie (ex.: hiperemie marcată şi durere la locul injecţiei, urticarie, prurit, roşeaţă, stare de rău general sau dispnee) impune oprirea tetracosactidului şi evitarea utilizării în viitor a oricăror preparate de ACTH. Reacţiile de hipersensibilizare tind să apară la 30 de minute după injectare, motiv pentru care pacientul trebuie ţinut sub observaţie.

Apariţia, în ciuda tuturor precauţiilor, a unei reacţii anafilactice serioase impune luarea următoarelor măsuri: Administrarea adrenalinei 0,4-1 ml i.m. sau 0,1-0,2 ml i.v., injectată lent, şi corticosteroizi i.v., în doze mari. Retenţia de sare şi apă, ca răspuns la tratamentul cu Synachten Depot, poate fi evitată prin prescrierea unui regim hiposodat. În cursul tratamentului prelungit, poate fi necesară, ocazional, substituţia cu potasiu. Dacă doza este individualizată cu atenţie, Synachten-ul Depot nu determină, practic, inhibiţia creşterii la copii. Totuşi, creşterea staturală a copiilor trataţi timp îndelungat trebuie monitorizată. La sugarii şi copiii mici trataţi cu Synachten Depot trebuie efectuate regulat ecocardiografii, întrucât în cursul tratamentului prelungit cu doze mari poate apărea hipertrofia miocardică reversibilă. Efectul terapeutic al tetracosactidului poate creşte în cazul pacienţilor cu hipotiroidism şi ciroză hepatică. În timpul tratamentului, pot apărea tulburări psihice: euforie, insomnii, tulburări de personalitate, depresii severe, manifestări psihotice. Instabilitatea emoţională existentă sau tendinţele psihotice se pot agrava în cursul tratamentului. Synachten-ul Depot trebuie administrat cu precauţie în cazul pacienţilor cu herpes ocular (herpes simplex), datorită existenţei riscului de perforaţie corneană. Dacă Synachten-ul Depot este recomandat pacienţilor cu tuberculoză latentă sau reactivitate la tuberculină, se impune o supraveghere medicală atentă, întrucât există posibilitatea reactivării bolii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

Efecte asupra capacităţii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea maşini: Se impune precauţie datorită reacţiilor adverse la nivelul SNC.

Sarcină şi alăptare: Synachten-ul Depot este contraindicat în timpul sarcinii şi alăptării.

Reacţii adverse: Reacţii de hipersensibilitate: reacţii cutanate la locul injecţiei, ameţeală, greaţă, vărsături, urticarie, prurit, flushing, dispnee, edem angioneurotic sau edem Quinke. Sistem musculoscheletal: osteoporoză, oboseală musculară, miopatie steroidică, pierderea masei musculare, fracturi prin compresie vertebrală, necroză aseptică de cap femural sau humeral, fractură patologică a oaselor lungi, rupturi tendinoase. Gastrointestinal: ulcer peptic cu posibilă perforare şi hemoragie, pancreatită, flatulenţă, esofagită ulcerativă. Piele şi mucoase: piele subţire, peteşii şi echimoze, eritem facial, supresia răspunsului la testele alergice cutanate, acnee, pigmentarea pielii. SNC: convulsii, creşterea presiunii intracraniene cu edem papilar (pseudotumoră cerebrală care apare mai frecvent în urma tratamentului), vertij, cefalee, tulburări psihice. Endocrin: retenţie lichidiană, pierderea potasiului şi calciului, alcaloză hipokaliemică, modificări ale ciclului menstrual, sindrom Cushing, încetarea procesului de creştere la copii, scăderea toleranţei la glucoză, hiperglicemie, manifestarea diabetului latent, hirsutism. Ochi: cataractă posterioară subcapsulară, creşterea presiunii intraocuclare, glaucom, cataractă. Cardiovascular: creşterea tensiunii arteriale, insuficienţă cardiacă congestivă, hipertrofie miocardică reversibilă care poate apărea în cazuri izolate la nou-născuţii şi copiii trataţi cu doze mari pentru o perioadă îndelungată. Alte reacţii adverse: abcese, tromboembolism, scădere ponderală, creşterea apetitului, leucocitoză, creşterea riscului la infecţii.

Interacţiuni: în cazul pacienţilor trataţi pentru diabet zaharat şi hipertensiune moderată sau severă, în momentul iniţierii administrării Synachten-ului Depot, dozele trebuie ajustate.

Dozare: Tratamentul se începe cu doze zilnice de Synachten Depot şi, după aproximativ 3 zile, se continuă cu doze intermitente. Adulţi: Iniţial, 1 mg i.m. zilnic. În cazurile acute sau în indicaţiile oncologice, se poate administra 1 mg la 12 ore. După atenuarea manifestărilor acute, doza uzuală pentru continuarea tratamentului este de 1 mg o dată la 2-3 zile. În cazul pacienţilor cu răspuns bun în urma tratamentului, doza se va reduce la 0,5 mg la 2-3 zile, sau 1 mg pe săptămână. Nou-născuţi: Doza iniţială este de 0,25 mg i.m. zilnic, doza de întreţinere este de 0,25 mg la 2-8 zile. Copii mici: Doza iniţială: 0,25-0,50 mg i.m. zilnic, doza de întreţinere: 0,25-0,50 mg la 2-8 zile. Copii de vârstă şcolară: Doza iniţială: 0,25-1 mg i.m. zilnic, doza de întreţinere: 0,25-1 mg la 2-8 zile.

Supradozare: în cazul apariţiei retenţiei lichidiene sau a sindromului Cushing, tratamentul cu Synachten Depot va fi întrerupt temporar sau dozele se vor micşora adecvat. Nu există antidot. Se recomandă tratament simptomatic.

Condiţii de păstrare: Se va proteja de lumină. Se va păstra la frigider (2 - 8 grade Celsius).

Add comment


Security code
Refresh