Statine pentru toți

Statinele (atorvastatina, rosuvastatina, simvastatina) sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente la nivel mondial, atât pentru efectul lor de scadere a grasimilor din sânge, cât si pentru cardioprotectie.

Cu toate acestea, studii recente au arătat că statinele sunt discutabile în prevenția primară, mai ales dacă avem în vedere și riscul de intoleranță la statine, miopatie, diabet zaharat, citoliză hepatică sau tulburări cognitive (pentru care se recomandă monitorizare periodică prin dozarea transaminazelor, creatin-kinazei și hemoglobinei glicate).

Ei bine, cea mai recentă cercetare pe această temă a relevat faptul că administrarea statinelor tuturor bărbaților peste 35 ani și femeilor peste 45 ani a avut cea mai bună cost-eficiență, față de alte strategii de administrare a hipolipemiantului în funcție de scorul de risc Framingham, scorul de calciu, valoarea LDL-colesterolului sau proteinei C reactive. O mare parte a comunității medicale este împotriva utilizrii statinelor ca metodă de prevenție primară, având în vedere că există și alte metode pentru reducerea riscului cardiovascular (optimizarea dietei, normalizarea greutății corporale, creșterea exercițiului fizic) și care nu trebuie neglijate în favoarea administrării de pastile.

Update

O nouă meta-analiză publicată în The Lancet arată că statinele sunt benefice în reducerea riscului de infarct și stroke și la pacienții cu risc cardiovascular scăzut, susținând recomandarea de administrare a unui astfel de hipolipemiant tuturor persoanelor peste 50 ani.

Voi sunteți de acord cu strategia “statine pentru toți”?

Referințe: Comparison of risk-assessment strategies favors "statins for all", TheHeart

Add comment


Security code
Refresh