Scorul de calciu (scanarea arterelor coronare pentru calcificări)

Determinarea nivelului de calciu (scorul de calciu, scorul Agatston) de la nivelul arterelor coronare este o metoda de diagnostic si evaluare pentru cardiopatia ischemica.

Ce este scorul de calciu?

Scorul de calciu este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare. În boala cardiacă ischemică, plăcile de aterom care îngustează lumenul coronarelor pot acumula calciu, producându-se astfel calcificări la nivelul pereților arteriali. Calcificările sunt un semn precoce de boală coronariană. Scorul de calciu are valoare diagnostică chiar înainte de apariția primelor semne sau simptome de ischemie miocardică. Ischemia cardiacă poate cauza durere anginoasa, aritmii, insuficiență cardiacă și, atunci când este foarte severă - infarct miocardic.

Cum se determină scorul de calciu?

Scorul de calciu se determină printr-o explorare CT specială (CT cu multidetector - MDCT sau electrone beam CT - EBCT). Cel mai folosit algoritm este scorul Agatston, calculat dupa întinderea și densitatea leziunilor în raport cu aria CT examinată.

Ce indicații are scorul de calciu?

Scorul de calciu poate fi folosit atât pentru diagnostic, cât și pentru stratificarea riscului la pacienții cu boală cardiacă ischemică. Un studiu publicat în Lancet a arătat că scorul de calciu poate ajuta la identificarea pacienților cu LDL-colesterol normal și hsCRP crescut care vor avea cele mai mari beneficii în urma tratamentului cu statine. Alte studii au arătat că asocierea cu o examinare SPECT (tomografie computerizată cu emisie de fotoni) are o acuratețe foarte mare în identificarea pacienților cu risc înalt de a dezvolta complicații cardiovasculare severe. Experții iau în considerare folosirea metodei ca screening la pacienții sănătoși și pentru ghidarea terapiei la pacienții coronarieni.

Interpretarea scorului de calciu

  • 1-10: risc minim
  • 11-100: risc mic
  • 101-400: risc intermediar
  • peste 400: risc mare

Un scor de calciu scăzut se asociază cu un risc cardiovascular mic pentru urmatorii 2-10 ani. Un scor cu valoarea 0 semnifică absența calcificărilor și o probabilitate extrem de scazută de a avea stenoze coronariene semnificative (un studiu apărut în JACC a arătat un risc de 5% pentru stenoze coranariene semnificative, peste 50%). Totuși un scor de calciu 0 nu înseamnă absența bolii cornariene, mai ales la pacienții mai tineri care pot avea plăci de aterom necalcificate.

Metoda este utilă în special la pacienții cu risc intermediar de infarct sau deces prin boala cardiovasculară (risc de 10-20% la 10 ani conform scorului Framingham, adică 1-2% pe an), pentru o acuratețe mai bună a identificării categoriei de risc și pentru ghidarea tratamentului. Scanarea nu este justificată la pacientii cu risc sub 10% și la cei cu risc înalt (la care coronarografia este oricum indicata si terapia de asemenea).

Un rezultat cu risc intermediar de accident coronarian trebuie urmat de un test de stress (EKG, ecocardiografic).

Calculează-ți vârsta arterială

Pe baza studiului MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis), una din aplicațiile scorului de calciu este calcularea vârstei arteriale - calculatorul este disponibil online aici.

Ce riscuri presupune determinarea scorului de calciu?

Investigatia este simplă, non-invazivă, durează aproximativ 10 minute și presupune o iradiere (1-2 mSv) mai mică decât cea asociată coronarografiei (5-7 mSv), scintigrafiei cu Tc-99m (6 mSV), scintigrafiei cu Th (27 mSv) sau angioCT (7-15 mSv).

Add comment


Security code
Refresh