Reclamele medicale

Ca orice reclam?, sovaldi shop ?i cele medicale au un singur scop: s? vând?. Analiza unui anunț publicitar privind rezistența la antiplachetare publicată pe Cardiobrief arată că în spatele unei informări privind factorii care influențează inhibiția plachetară și consecințele unui efect antiagregant scăzut se ascunde promovarea unui test pentru care nu există nicio recomandare oficială.

Reclama (foto), publicată în reviste medicale de specialitate, afișează o poză cu o tromboză de stent și informează asupra faptului că hiporăspunsul la antiplachetare poate avea consecințe semnificative. În continuare, se enumeră factorii care influențează răspunsul la antiagregante: variații genetice, interacțiuni medicamentoase, condiții pre-existente și complianță redusă a pacientului (oferind pentru acestea referințe către articole științifice). În final, reclama promovează efectuarea unui test (Accumetrics) pentru a măsura inhibiția plachetară la pacienții aflați sub tratament antiagregant.

Mesajul reclamei este că testarea pentru inhibiția plachetară este o strategie pentru reducerea riscului de tromboză de stent. Nu există însă niciun studiu care să fi arătat că testarea funcției plachetare ameliorează prognosticul la pacienții aflați sub tratament antiagregant. În fapt, studiul POPULAR arătat că utilitatea folosirii în practică  a testelor de funcționalitate plachetară este modestă, neavând o valoare predictivă bună pentru riscul de evenimente cardiovasculare. Nu în ultimul rând, un raport ACCF/AHA din 2010 menționează că “dovezile din studii clinice sunt insuficiente pentru a recomanda testarea de rutină a funcției plachetare sau a variantelor genetice la momentul actual”.

Așadar, până la validarea valorii prognostice a testelor de evaluare a funcției plachetare, recomandarea este de implementare a soluțiilor pentru reducerea rezistenței la antiplachetare.

(foto: cardiobrief.org)

Add comment


Security code
Refresh