Caz clinic: Polipoză intestinală

Un pacient cu osteoame ale craniului ?i chisturi epidermoide prezint? urm?torul aspect al colonului. Care este cel mai probabil diagnostic?

  1. sindrom Turcot
  2. sindrom MEN II
  3. sindrom Gardner
  4. sindrom Peutz-Jeghers
  5. sindrom Li-Fraumeni

Așteptăm răspunsurile cu argumente în formularul de comentarii.

Comments  

# Maria 2012-02-08 16:28
1.sindromul Turcot
2.sindromul Gardner
Persoanele cu sindrom Turcot, o afectiune autosomal recesiva rara, prezinta tumori cerebrale (glioblastom multiform, meduloblastom) si adenoame colonice care frecvent devin maligne la cei mai tineri de 30 de ani.
Persoanele cu sindrom Gardner dezvolta polipi adenomatosi pe intreg tractul gastrointestina l acompaniati cu manifestari extracolonice, incluzind adenoame periampulare, carcinom papilar al tiroidei, hepatoblastom, osteoame ale mandibulei si craniului, chisturi epidermice si tumori dermoide.
Polipoza intestinala este o boala ereditara grava ce apare la pubertate, caracterizata de aparitia de polipi multipli la nivelul mucoasei intestinale. Cel mai frecvent polipoza intestinala se manifesta prin dureri abdominale difuze, hemoragii intestinale (scaune cu sange) si modificari ale tranzitului intestinal. Au fost descrise mai multe sindroame ereditare ce au ca factor comun polipoza intestinala.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-02-08 16:32
Excelenta prezentare,
este vorba intr-adevar despre sindromul Gardner.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh