Pandemie de diabet zaharat

Num?rul adul?ilor cu diabet zaharat s-a dublat în ultimii 30 ani, remedy de la 153 milioane în 1980 la 347 milioane în 2008 ?i 366 în 2011, and conform unui studiu publicat în The Lancet ?i citat de BBC.

70% din această creștere se datorează prelungirii speranței de viață, iar restul este probabil legată de pandemia de obezitate. Cea mai pronunțată creștere a prevalenței a fost înregistrată în insulele Pacificului (în insulele Marshall 1/3 din femei au diabet). În ceea ce privește țările dezvoltate, frecvența diabetului este mare în SUA și relativ scăzută în Europa de Vest.

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, progresivă, caracterizată prin tulburarea glicoreglării ca urmare a rezistenței la insulină sau secreției scăzute/absente de insulină. Specialiștii au afirmat nevoia dezvoltării unor programe de depistare a persoanelor cu prediabet sau cu predispoziție de a face diabet zaharat. Totodată este important de știut care sunt semnele și simptomele de alarmă pentru diabet zaharat. Fiind o boală împovărătoare pentru sănătatea publică, în ultimii ani au apărut numeroase aplicații tehnologice terapeutice pentru diabet (ex. pompe de insulină, senzori de glicemie), care se adaugă opțiunilor de tratament medicamentos.

Statistici IDF despre diabetul zaharat și complicațiile sale:

 

  • la fiecare 21 secunde este diagnosticat un caz nou de diabet
  • la fiecare 12 minute se produce un AVC și la fiecare 19 minute un infarct datorită angiopatiei diabetice
  • la fiecare 90 minute un pacient orbește datorită diabetului și un altul dezvoltă boală renală în stadiu terminal care necesită hemodializă
  • la fiecare 19 minute se efectuează o amputație de membru inferior la un pacient diabetic
  • la fiecare 10 minute o persoană moare din cauza diabetului zaharat

Add comment


Security code
Refresh