Meditația scade riscul de infarct și stroke la jumătate. Sau nu

Stressul este cunoscut ca fiind un factor de risc cardiovascular, viagra omniprezent în via?a omului modern. Acest lucru a creat premisele studierii efectului reducerii stressului în preven?ia cardiovascular?.

Recent, departamentul media al JAMA/Archives anunțase publicarea unui articol pe această temă  (Stress Reduction in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: A Randomized Controlled Trial of Transcendental Meditation and Health Education in African Americans, Schneider et al) în Archives of Internal Medicine, însă cu doar câteva minute înaintea momentului anunțat al publicării, echipa a anunțat amânarea apariției articolului pentru a permite review-ul unor date statistice noi  furnizate de autori cu mai puțin de 24 ore în urmă (via cardiobrief). Studiul finanțat de NHLBI fusese deja prezentat la congresul AHA din 2009, iar abstractul publicat în Circulation.

În ciuda retragerii publicării din Archives of Internal Medicine, studiul a fost prezentat într-o știre pe The Telegraph Health News. Datele prezentate arată că meditația transcendentală reduce cu 43% riscul de infarct, stroke sau deces la populația afro-americană (afro-americanii au o frecvență mai mare de boli cardiovasculare, o explicație fiind nivelul mai mare de stress psihosocial). Cardiobrief a identificat mai multe puncte slabe ale studiului: de la numărul mic de subiecți la probleme privind randomizarea, criteriile de includere sau ajustarea rezultatelor.

Așadar, până la publicarea detaliilor studiului sau a unor explicații suplimentare din partea Archives of Internal Medicine rămâne dificil de crezut că meditația poate avea un efect de înjumătățire a frecvenței infarctului sau stroke-ului, mai potent decât orice medicament cunoscut până acum.

foto: rt.com

Add comment


Security code
Refresh