Nesiritide, sfârșit de carieră?

Nesiritide este un analog recombinat al peptidului natriuretic cerebral (BNP), pharm considerat util în tratamentul insuficien?ei cardiace.

Semne de întrebare privind îndeplinirea criteriilor minime de siguranță și eficacitate a nesiritide au apărut încă dinaintea aprobării sale din 2001, însă medicamentul a continuat să reziste pe piață mai mult de 10 ani.

Prima critică susținută adusă medicamentului a fost în editorialul Nesiritide – not verified din NEJM, semnat de Eric Topol în 2005, în care cardiologul arăta că nesiritide nu numai că este foarte costisitor, dar este asociat și cu o rată mai mare a disfuncției renale și decesului decât placebo. În plus, medicamentul nu a dovedit un efect natriuretic la pacienții cu insuficiență cardiacă decompensată și nici nu a redus durata și frecvența spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă.

Un studiu recent publicat tot în NEJM a relevat efecte nesemnificative asupra dispneei și lipsa de beneficii referitor la mortalitate și respitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă acută tratați cu nesiritide.

Dovezile adunate până acum par să forțeze o încheiere a carierei pentru nesiritide, însă cu siguranță nu și pentru conceptul de analogi ai BNP în tratamentul insuficienței cardiace.

Add comment


Security code
Refresh