Karissa - prospect

Karissa - prospect

Compozitie

Un drajeu contine gestoden 0,075 mg si etinilestradiol 0,020 mg si excipienti: Nucleu: edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu anhidru coloidal, amidon de porumb, polividona K 30, lactoza monohidrat, Excipientii stratului de draiefiere: galben de chinolina (E 104), polividona K-90F, dioxid de titan CI. 77891 (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.

Grupa farmacoterapeutica:

Hormonii sexuali  si modulatorii sistemului genital, contraceptive hormonale sistemice,  progesteroni si  esfrogeni combinatii fixe.

Indicatii terapeutice

Contraceptie orala.

Contraindicatii

Contraceptivele orale nu vor fi utilizate de catre femeile aflate in urmatoarele situatii:

 • Sarcina confirmata sau suspiciune de sarcina.
 • Antecedente personale de tromboza venoasa sau arteria la (de exemplu tromboza venelor profunde, embolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic).
 • Prezenta unor factori severi de risc pentru dezvoltarea  trombozei sau a embolismului (tulburari de coagulare a sangelui, valvulopatie, fibrilajie atriala).
 • Adenom hepatic sau carcinom; boala hepatica severa
 • Cancer de endometru sau cancer mamar in anetecedentele personale patologice.
 • Sangerare vaginala anormala nediagnosticata.
 • Antecedente de icter colestatic sau prurit aparute  in perioada unei sarcini anterioare sau ca urmare a administrarii prealabile de contraceptive orale.
 • Antecedente de herpes gestational.
 • Otoscleroza cu agravare in timpul sarcinii.
 • Siclemie.
 • Hiperlipidemie.
 • Hipertensiune severa.
 • Diabet zaharat cu complicatii vasculare.
 • Hipersensibilitate la oricare din componentele preparatului.

Precautii

Informatiile care vor fi prezentate la acest punct si la pct. Atentionari speciale se bazeaza in principal pe studiile efectuate la femeile care au folosit contraceptive orale cu un continut de hormoni mai ridicat decat ai preparatelor actuale microdozate.

Tumori

In unele studii, a fost raportat un risc crescut de cancer cervical la femeile care folosesc contraceptivele orale pe termen lung, dar rezultatele sunt destul de controversate. Comportamentul sexual si alti factori cum ar fi virusul papilomului uman (HPV) pot influenta dezvoltarea cancerului cervical. Meta-analiza la un numar de 54 de studii epidemiologice a relevat faptul ca riscul relativ de cancer mamar este usor crescut la femeile care iau contraceptive orale (RR = 1,24).  Acest risc scade treptat  in timpul urmatorilor 10 ani dupa incetarea administrarii contraceptivelor orale. Totusi, aceste  studii nu au confirmat existenta unei relatii cauzale.  Cancerul mamar diagnosticat la utilizatoarele de contraceptive orale se afla intr-o faza clinica mai putin avansata decat la cele care nu folosesc contraceptive.  Adenomul hepatic benign este legat de folosirea contraceptivelor  orale, desi incidenta acestor tumori benigne este rara. Daca apare o ruptura la nivelul acestor tumori, apare sangerarea abdominala oare poate fi fatala,  in cazuri rare, au fost raportate tumori hepatice maligne la  utilizatoarele de  contraceptive orale pe termen lung.

Alte conditii

Aparitia trombozei retiniene  in timpul folosirii contraceptivelor orale a fost raportata rareori. Administrarea produsului ar trebui intrerupta daca apare un simptom inexplicabil  de pierdere partiala sau totala a vederii, sau daca apare  exoftalmie sau diplopie, papilo-edem sau daca apar tulburari vasculare retiniene. Studiile precedente au inregistrat un risc relativ crescut pe termen lung, de afectare a vezicii biliare la femeile care folosesc contraceptive orale si produsi cu estrogeni. Studii recente au arata totusi faptul ca riscul relativ de tulburari ale vezicii biliare poate fi minim la femeile care folosesc contraceptive orale microdozate. Administrarea de Karissa trebuie imediat oprita in caz de prurit pe tot corpul sau de crize epileptice.

Efectele asupra metabolismului carbohidratilor si lipidelor

S-a raportat afectarea tolerantei la glucoza la femeile care folosesc contraceptive orale. Un numar scazut de femei va inregistra o valoare constanta de hipertrigliceridemie pe durata folosirii contraceptivelor orale. La un numar de agenti progestativi, s-a raportat o scadere a nivelurilor serice de lipoproteine de mare densitate (HDL) Deoarece estrogenul creste colesterolul-HDL, efectul net al contraceptivelor orale asupra metabolismului lipidic depinde de echilibrul dintre dozele de estrogeni si progestativ, de tipul de progestativ si de cantitatea absoluta de progestativ din contraceptivul oral.

Tulburari de sangerare

Sangerari neregulate (sangerare sub forma de picaturi sau  sangerare intermenstruala) pot aparea pe durata administrarii drajeurilor, in special in timpul primelor trei luni de administrare. Daca sangerarile neregulate sunt persistente sau apar dupa ce s-au dezvoltat ciclurile menstruale regulate, trebuie luate in considerare cauze non-hormonale si trebuie executate examenele ginecologice necesare pentru a exclude posibilitatea malignitatii sau a sarcinii. Daca se exclud cauzele de natura patologica, se poate recomanda trecerea la un nou tip de contraceptiv oral. Uneori, este posibil ca sangerarea menstruala sa nu se instaleze in intervalul de pauza de administrare. Daca administrarea contraceptivelor orale nu s-a facut conform instructiunilor, inainte de prima absenta a sangerarii, sau daca sangerarea menstruala nu se instaleaza la sfarsitul celui de al doilea ciclu, trebuie exclusa suspiciunea de sarcina  inainte de continuarea utilizarii contraceptivelor orale.

Tulburari afective

Femeile care fac depresii grave in timpul folosirii contraceptivelor orale trebuie sa inceteze administrarea acestora si sa li se recomande utilizarea unei metode contraceptive alternative,  incercand sa determine daca simptomele sunt cauzate de contraceptivul oral. Femeile care au suferit in prealabil de depresie trebuie urmarite cu atentie si trebuie sa inceteze folosirea contraceptivelor orale daca simptomele de depresie reapar.

Nivelurile de folati

Nivelurile serice de folafi se pot reduce ca rezultat al folosirii contraceptivelor. Acest fapt poate fi important din punct de vedere clinic, daca femeia ramane  insarcinata imediat dupa ce a  incetat administrarea contraceptivelor orale.

Interactiuni

Interactiunea cu alte medicamente

Protectia contraceptiva redusa si o incidenta crescuta a sangerarii abundente si a tulburarilor de sangerare au fost relatate in cazul utilizarii concomitente a rifampicinei. O interactiune echivalenta, dar probabil mai putin clara, a fost sugerata pentru barbiturice, fenilbutazona, fenitoina si probabil griseofulvina, ampicilina si tetracidine. Pentru femeile care iau asemenea preparate simultan cu un contraceptiv oral este recomandabil sa foloseasca metode nehormonale de contraceptie (prezervative si spermicide) pe  langa contraceptivul oral, pe durata medicatiei aferente si inca 7 zile dupa aceea. In cazul rifampicinei, metoda contraceptiva suplimentara trebuie aplicata timp de 4 saptamani dupa incetarea tratamentului.

Interactiunea in timpul absorbtiei: Diareea poate creste motilitatea gastrointestinala si reduce absorbtia substantelor active din compozitia produsului.  in acelasi fel, un medicament care reduce timpul de tranzit  in colon, poate reduce concentratiile de hormoni din sange.

Interactiuni  in timpul metabolismului: Peretele gastrointestinal:  S-a aratat ca sulfatarea etinilestradiolului are loc in peretele gastrointestinal (Gl). Asadar, medicamentele care sunt concurentii sulfatarii In peretele intestinal cresc biodisponibilitatea etinilestradiolului (ex. acid ascorbic).

Metabolism hepatic: Pot aparea interactiuni cu me dicamente inductoare ale enzimelor miaozomale, reducandu-se astfel concentratiile de etinilestradiol.

Efectul asupra metabolismului altor medicamente: Etinilestradiolul poate afecta metabolismul altor medicamente prin inhibarea enzimelor microzomiale hepatice  sau prin provocarea unei conjugari hepatice medicamentoase,  in special prin glucuronidare.  In acest fel, concentratiile din plasma si  tesut ale celorlalte medicamente pot fi crescute sau reduse (ex. cidosporina, teofilina).  Produsul vegetal Iarba Sfantului  loan (Hypericum perfora-turn sau sunatoafe) nu trebuie luat concomitent cu drajeurile de Karissa, deoarece acesta poate sa scada efectul contraceptiv al drajeurilor de Karissa si pot aparea sangerarea abundenta sau sarcina nedorita. Acest efect este  indus  de enzimele metabolizante din substanta continuta in Iarba Sfantului loan. Efectul inductiv poate persista timp de cel putin 2 saptamani dupa incetarea tratamentului cu  Iarba Sfantului loan.

Administrarea concomitenta a preparatului cu ritonavir si a unui contraceptiv oral a avut drept rezultat o reducere a  valorii medii AUC de etinilestradiol, cu 41%, astfel  incat trebuie luata in calcul folosirea unui contraceptiv oral ce contine o doza mai mare de etinilestradiol, sau folosirea  unei metode alternative de contraceptie, non-hormonale.

Modificari ale analizelor de laborator

Folosirea contraceptivelor orale poate influenta rezultatele anumitor analize de laborator, printre care probele hepatice, tiroida, adrenalina si probele renale, nivelurile pbsmatice ale lipoproteinelor si ale proteinelor de transport, parametrii metabolismului de carbohidrati, coagubrea si fibrinoliza. Modificarile raman de obicei  in limitele valorilor normale de laborator.

Atentionari speciale

Precautii pentru utilizare

1. Examenele fizice si examenele medicale periodice inaintea initierii administrarii contraceptivelor orale trebuie efectuata o examinare detaliata a antecedentelor heredo-colaterale si personale ale femeii, precum si un examen general  si unul ginecologic, inlcusiv masurarea tensiunii  arteriale, analize de laborator, examenul sanilor  si pelvisului si examenul citologic vaginal, care trebuie executate si repetate periodic.

2. Functia hepatica

In caz de afectare acuta sau cronica a functiei hepatice, trebuie oprita administrarea preparatului pana cand parametrii functiei hepatice revin la normal. Hormonii ste-roidiem pot fi slab metabolizati la pacientele cu afectare a functiei hepatice.

3. Tulburari circulatorii

Folosirea contraceptivelor orale a fost legata de un risc  crescut de infarct miocardic. Riscul este mai crescut la fumatoare care sunt supuse unor factori de risc pentru tulburari coronariene, cum ar fi hipertensiunea, hipercoleste-rolemia, obezitate patologica si diabet. Fumatul creste riscul complicatiilor cardiovasculare serioase al contraceptivelor orale. Acest risc creste o data cu varsta si cu numarul de tigari fumate, riscul fiind considerabil mai mare la femeile cu varsta peste 35 de ani.  Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie sfatuite sa renunte la fumat.

Contraceptivele orale trebuie folosite cu prudenta la femeile cu factori de risc privind tulburarile cardiovasculare. S-a confirmat ca riscul tulburarilor cerebrovasculare (accident ischemic si hemoragic) creste in cazul administrarii contraceptivelor orale. La femeile care utilizeaza contraceptive orale s-a inregistrat o crestere a tensiunii arteriale, mai probabila la cele cu varste mai mari si care iau contraceptive orale pe termen lung. Datele au aratat ca incidenta hipertensiunii creste odata cu cresterea cantitatii de estrogeni. Femeile cu antecedente de hipertensiune sau complicatii determinate de hipertensiune sau de afectiuni renale vor fi sfatuite sa foloseasca o alta metoda contraceptiva. Daca femeile hipertensive opteaza pentru  contraceptivele orale, ele trebuie sa fie monitorizate indeaproape si daca apare o crestere considerabila a tensiunii, administrarea contraceptivelor trebuie oprita. Utilizarea oricarui contraceptiv oral comporta un risc crescut de tromboembolism venos (TEV) in comparatie cu situatia  cand nu se foloseste nici un contraceptiv. Riscul crescut de  TEV este cel mai ridicat  in timpul primului an de folosire a  contraceptivelor orale. Riscul este mai scazut decat riscul de  TEV asociat cu sarcina, care se estimeaza la 60 de cazuri din 100.000 de sarcini; TEV este fatal in 1 -2% cazuri. Incidenta TEV in cazul contraceptivelor orale cu continut  de levonorgestrel si mai putin de 50 ug de etinilestradiol  este de aproximativ 20 de cazuri la 100.000 femei/ani de folosire. Incidenta de TEV in cazul contraceptivelor orale cu continut de gestoden este de aproximativ 30-40 de cazuri la 100.000 de femei-ani de folosire. Cel mai mare impact al riscului relativ asupra numarului de cazuri suplimentare xit fi la femeile aflate in primul an de folosire a unui contraceptiv oral.

Riscul de aparitie a tromboembolismului (arterial si/sau venos) creste cu urmatorii factori:

 • Varsta
 • Fumat (la fumatoarele de multe tigarete si la varsta inaintata creste si riscul, in special la femeile de peste 35 de ani).
 • O predispozitie ereditara pozitiva (de ex. fromboembolism arterial sau venos la gemeni sau la parinti de varsta relativ tanara). Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, per soana trebuie sa consulte un medic specialist, inainte de a decide asupra administrarii contraceptivelor orale.
 • Obezitate (indexul de masa corporala de peste 30 kg/m2).
 • Dislipoproteinernie.
 • Hipertensiune.
 • Valvulopatie
 • Fibrilatie afriala.
 • Imobilizare prelungita, cazuri de chirurgie majora, operatie la picior sau un traumatism major. (Deoarece  in perioada post-operatorie exista un risc crescut de aparitie a tromboembolismului, se recomanda intreruperea administrarii contraceptivelor orale cu cel putin pafru saptamani inainte de actul chirurgical electiv, reluarea administrarii lor urmand a se face nu mai devreme de doua saptamani dupa remobilizare completa).

Folosirea preparatului trebuie oprita imediat daca apar simptome ce indica episod de fromboembolism: durere severa in piept, ce poate ajunge pana in bratul stang, durere  neobisnuita in picior, umflarea piciorului, durere acuta in timpul respiratiei sau tusei, aparitia sangelui in sputa. Parametrii biochimici ce indica predispozitie ereditara sau dobandita la fromboza venoasa sau arteriala includ rezistenta la  proteina-C activata (APC), hiperhomocisteinemia, deficienta de antitrombina-lll, deficienta de proteina C, deficienta de proteina-S, anticorpi antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, lupus anticoagulante.

4. Tulburari in metabolismul lipidelor

Femeile cu hiperlipidemie trebuie monitorizate cu atentie  daca opteaza pentru folosirea contraceptivelor orale.  Printre femeile care sufera de o hiperlipidemie ereditara si  iau contraceptive orale ce contin estrogeni, s-au raportat cresteri considerabile ale trigliceridelor plasmatice, ce pot cauza pancreatite.

5. Diabet

Pacientele  diabetice trebuie atentionate  in privinta continutului  in zahar si lactoza al produsului. Un drajeu Karissa  contine zahar 19,66 mg si lactoza monohidraf 37,165 mg.  Femeile diabetice trebuie monitorizate  cu atentie in perioada de administrare a contraceptivelor orale.

6.  Alti factori

Pe langa conditiile de mai sus, se impune o atentie crescuta in caz de otoscleroza, scleroza in placi, epilepsie, choree minora, porfirie intermitenta, tetanie, afectarea functiei renale, obezitate, lupus eritematos  sistemic, miom uterin. Fobsirea concomitenta a preparafebr din plante ce contin Hypericum perforatum (Iarba Sfantului loan) si a drajeurilor Karissa trebuie evitata deoarece acestea pot scadea nivelul seric al drajeurilor de Karissa si efectul lor contraceptiv. (A se vedea paragraful 4.5.)

Deoarece produsul contine zahar  si lactoza, administrarea  nu este recomandata la pacientii cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei, gabciozei, fructozei sau deficit de lactoza. Pacientele trebuie atentionate ca acest preparat nu le protejeaza contra infectiilor cu HIV (SIDA) si contra altor boli cu transmitere sexuala.

Sarcina si alaptarea:

Sarcina

Dupa cum s-a aratat in numeroase studii epidemiologice, rata malformatiei la nou-nascuti provenind de la mamele care au folosit contraceptive inainte de sarcina nu a fost crescuta si nu s-au detectat efecte teratogene (in special in ceec ce priveste anomaliile cardiace si malformatiile congenitale cum ar fi extremitati reduse), in situatia in care femeia insarcinata folosise contraceptive orale in perioada de inceput a sarcinii. Administrarea produsului este contraindicata in timpul sarcinii.

Alaptarea

Contraceptivele orale pot reduce productia de lapte de mama si schimba compozitia lui chimica, mai mult, ele  sunt secretate  in laptele de mama, de aceea utilizarea  lor nu este recomandata la femeile care alapteaza. Daca femeia doreste sa alapteze trebuie sa utilizeze o alta metoda contraceptiva.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-a elaborat nici un studiu care sa arate daca dra-jeurile de Karissa influenteaza sau nu capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de un drajeu (preferabil de fiecare data la aceeasi ora din zi) timp de 21 de zile consecutive. Tratamentul se va relua dupa a 7-a zi de intrerupere a tratamentului (dupa 4 saptamani de la primul drajeu luat  in aceeasi zi a saptamanii).  in intervalul de 7 zile, apare ciclul menstrual.  Prima serie de drajeuri Karissa Primul drajeu Karissa trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual.

Trecerea de la un alt contraceptiv oral combinat: Primul drajeu de Karissa trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual dupa terminarea seriei anterioare de contraceptive orale.

Trecerea de la produsul cu progesteron in cantitate mica (POP sau minipilula, injectii sau implant): Se poate trece de la minipilule la Karissa  in oricare din zilele ciclului menstrual (dupa implant,  in ziua imediat urmatoare inlaturarii implantului; dupa injectie, in ziua cand ar trebui facuta urmatoarea injectie), in aceste cazuri, sunt necesare masuri contraceptive suplimentare in timpul primelor 7 zile de administrare a noului contraceptiv.

Dupa avort,  in perioada primului trimestru: Dupa avort,  in primul trimestru, tratamentul contraceptiv trebuie inceput imediat. Nu sunt necesare precautii contraceptive suplimentare..

Dupa nastere sau avort, in perioada celui de al doilea trimestru

Pentru utilizare in timpul alaptarii

La femeile care nu alapteaza, contraceptia orala poate fi  inceputa dupa 28 de zile de  la eliminarea vaginala sau avortul executat in al doilea trimestru de sarcina. Sunt necesare precautii contraceptive suplimentare pentru primele 7 zile. Daca a avut loc deja un contact sexual, trebuie mai intai exclusa suspiciunea de sarcina, inainte de a se incepe tratamentul cu drajeuri sau acesta trebuie amanat pana la urmatorul ciclu menstrual.

Drajeurile omise

Daca se intarzie administrarea la timp a unui drajeu, el trebuie administrat cat mai repede in intervalul de 12 ore fata de ora normala de administrare, ceea ce nu va reduce protectia contraceptiva si nu vor fi necesare masuri contraceptive suplimentare. Drajeurile urmatoare trebuie administrate la intervalul stabilit. Daca intarzierea depaseste 12 ore, poate interveni reducerea protectiei contraceptive. In acest caz, femeia nu trebuie sa mai ia drajeul omis, ci va continua sa ia restul drajeurilor la orele stabilite, fiind insa necesare masuri contraceptive suplimentare pentru urmatoarele 7 zile de administrare. Daca in aceste 7 zile se termina cutia cu drajeuri, se va  incepe imediat o alta cutie, fara a fi  intrerupta administrarea. Aceasta inseamna ca sangerarea de intrerupere asemanatoare menstruatiei nu va aparea pana la terminarea celei de  a doua cutii de contraceptive,  insa pot aparea sangerare  sub forma de .picaturi  si sangerare intermenstruala in zilele in care femeia ia regulat drajeul contraceptiv. Daca nu apare sangerare dupa terminarea celei de a doua cutii, trebuie mai intai exclusa posibilitatea unei sarcini inainte de a se continua tratamentul cu drajeuri contraceptive din a doua cutie.

Masuri in cazul aparitiei varsaturilor

Daca apar varsaturi in primele 3-4 ore de la administrarea primului drajeu, este posibil ca drajeul sa nu se fi absorbit complet.  in acest caz, trebuie sa se aplice precautiile legate de drajeurile omise. Daca femeia nu doreste sa modifice schema de baza a administrarii, ea trebuie sa ia drajeurile suplimentare dinfr-o alta cutie.

Inducerea simptomelor menstruale sau amanarea ciclului

Pentru a induce sangerarea menstruala intr-o alta zi a saptamanii, in devans fata de data prevazuta prin administrarea conform schemei curente de administrare, se recomanda sa se scurteze intervalul de pauza in administrarea drajeurilor, cu numarul dorit de zile. Cu cat este mai scurta pauza, cu atat este mai mare riscul sa nu apara sangerara de intrerupere, iar sangerarea infermensfruala sau sangerarea sub forma de picaturi pot aparea chiar si  in timpul administrarii drajeurilor din a doua cutie.  Pentru a amana instalarea sangerarii menstruale, trebuie inceputa o noua cutie de Karissa, chiar a doua zi dupa terminarea cutiei incepute, fara pauza intre ele. Amanarea instalarii ciclului menstrual poate continua atata vreme cat este necesar, pana la terminarea celei de a doua cutii. in timpul folosirii acesteia, pot aparea sangerare intermenstruala sau sangerarea sub forma de picaturi. Administrarea regulata de Karissa se poate restabili dupa cele 7 zile de pauza.

Reactii adverse

Pe durata primelor cicluri de tratament, se apreciaza ca 10-30% din femei pot acuza aparitia unor reactii adverse, cum ar fi sensibilitate la nivelul sanilor, stare de disconfort sau pete de sange. Aceste efecte secundare sunt deseori usoare si de obicei dispar in cursul a 2 pana la 4 cicluri.

Reactii adverse severe sau alte reactii adverse

A se vedea si pct. Atentionari si precautii speciale

Urmatoarele reactii adverse pot aparea mai frecvent la femeile care folosesc contraceptive orale: greata, varsaturi, cefalee, tensiune la nivelul sanilor, cresterea greutatii corporale, modificarea libidoului, stari depresive, iritabilitate, senzatie de greutate la nivelul gambelor, sangerare intermenstruala, oligomenoree, amenoree, iritatie oculara la utilizarea lentilelor de contact. Acestea impun schimbarea tipului de estroprogestafiv.

Reactiile adverse relativ rare pot include hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie, hiperglicemie, toleranta scazuta la glucoza, cresterea tensiunii arteriale, coronaropatii, accident fromboembolic arterial (in special infarct miocardic, accident vacular cerebral) sau venos (tromboflebita, embolie pulmonara), mastodinie severa, mastopatie  benigna, adenom hipofizar secretant de prolactina evidenfiat eventual prin aparitia galactoreii), cefalee severa sau diferita de cea care aparea  in mod obisnuit  in cazul pacientei respective, migrena, vertij, modificari ale vederii, exacerbarea statusului comitial, hepatita, adenom hepatic, icter colestatic, eruptii cutanate, cloasma. Aceste reactii adverse impun oprirea administrarii tratamentului estroprogestativ.

Alte reactii adverse: boli ale vezicii biliare (litiaza biliara), acnee, seboree, hipertricoza.

Supradozaj

Nu au fost raportate reactii adverse severe dupa administrarea unei doze considerabile de contraceptiv oral. Simptomele care pot aparea sunt greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale in cantitate mica. Nu exista antidot, se poate administra tratament simptomatic.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blisfer din PVC-PVdC/aluminiu a 21 drajeuri, introdus in punga de aluminiu.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/aluminiu a cate 21 drajeuri, introduse in punga de aluminiu.

Producator

Gedeon Richter Ltd., Ungaria

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Gedeon Richter Ltd., Budapest, Ungaria

Comments  

# andreead3 2018-04-11 16:24
buna. am si eu o intrebare. am inceput sa iau karissa incepand cu prima zi de menstruatie. dupa cat timp poti avea contact sexual neprotejat ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Ionela 2017-08-04 21:11
Buna iau karisa si mai am de luat 7 pastile dar astazi am sangerat ca la menstruatie. pot lua in continuare sau sa întrerupt?
Reply | Reply with quote | Quote
# A1 2017-08-27 00:20
Da. E posibil sa apara asa ceva
Reply | Reply with quote | Quote
# Alexandra 2017-07-30 07:33
Buna,am început sa iau Karisa in urma cu 10 zile. Nu iau anticoncepționa le de fel, am mai luat o singura data acum 4 ani timp de 4 luni, iar acum am mers pe aceiași varianta. Însă de o săptămâna ma simt foarte rău , am dureri in permanenta de ovare și la nivelul sânilor ( durere suportabila) ma doare capul, picioarele și simt o greutate in tot corpul, ma simt mereu obosita și nu mai am productivitate deloc,am stări de greață mai tot timpul!
Ma puteți ajuta cu un răspuns!? Mulțumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Criii 2017-04-02 22:00
Buna am o intrebare,am luat anticonceptiona lele karissa mereu cum a trebuit,insa acum le.am luat am facut pauza de 7 zile si le.am intrerupt timp de cateva zile...4-5 zile.Dupa am inceput sa le iau iarasi,cum trebuia sa procedez?? Sau trebuia sa le iau acum sau sa le iau in prima zi a menstruatiei?
Reply | Reply with quote | Quote
# kaira 2016-03-07 01:33
buna! am terminat prima cutie de karissa apoi am avut menstruatia care sa incheiat in ziua a cincia de pauza (din cele 7 zile) in urma actului sexual am luat pastila karissa. isi mai face efectul de contraceptie?
Reply | Reply with quote | Quote
# ioana mihaela 2015-01-03 01:14
Bună am 35 de ani ,mai pot lua contraceptive orale? Sunt nefumatoare.
Reply | Reply with quote | Quote
# giulia 2014-11-24 08:25
mi sa recomandat anticoceptional ele karissa,dar imi este frica sa le iau ,ptr ca nu am voie sa ma ingras.,dia alta problema de sanatate si as vrea sa stiu daca cine lea luat sa ingrasat.
multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# no name 2014-11-28 13:15
eu am slabit de la ele
Reply | Reply with quote | Quote
# Florentina 2014-08-25 14:55
Buna ziua,
Dupa 4 zile de la inceperea unei noi tablete Karissa, nu am luat pastila aferenta zilei 5, iar cea din ziua 6 am luat-o seara, in conditiile in care pastilele le iau dimineata pana in ora 9. avand in vedere aceasta situatie, am constatat in ziua 6 ca au aparut sangerarile (ca si cum ar fi venit din nou menstruatia). In ziua 7 sangerarile au continuat. Am luat in continuare pastila aferenta zilei 7. Exista vreun risc? sa continui cu administrarea pastilelor pana la terminarea tabletei? si de asemenea, mai sunt protejata in aceasta perioada de o eventuala sarcina?
Multumesc,
Reply | Reply with quote | Quote
# stefania 2014-06-11 09:26
Buna ziua,Am inceput sa iau karissa dupa Ce mi_a trecut menstra,dupa cat timp sunt protejata,menti onez ca prima pastila Am luato cam dupa o saptamana dupa menstra,astept raspuns,multume sc
Reply | Reply with quote | Quote
# stefania 2014-06-11 09:22
Buna ziua,eu Am inceput sa iau karissa dupa Ce mi_a menstra,dupa cat timp sunt protejata si dupa cat timp pot face neprotejat cu finalizare inauntru?astept Un raspuns,multume sc
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh