Invirase (saquinavir) - prospect

Invirase (saquinavir) - prospect

Prezentare farmaceutică: Medicamentul Invirase se prezintă sub formă de capsule pentru administrare orală, în flacoane de plastic de culoare galbenă, care conţin câte 270 capsule. Substanţa activă este sanquinavir. O capsulă de Invirase conţine mesilat de saquinavir, care corespunde unei cantităţi de 200 mg de saquinavir. Capsulele sunt de culoare maron deschis cu verde. Pe fiecare dintre jumătăţile capsulei sunt marcate următoarele: „ROCHE“ şi codul „0245“. Capsula conţine de asemenea următorii excipienţi: lactoză (anhidră) 63,3 mg, celuloză microcristalină, povidon, amidon sodic glicolat, talc şi stearat de magneziu. Învelişul capsulei conţine gelatină, oxid negru de fier, roşu şi galben (E172) indigo carmin, (E 132), bioxid de titaniu (E171).

Acţiune terapeutică: Invirase este un agent antiviral, pentru tratamentul infectării cu virusul imunodeficienţie umane (HIV).

Indicaţii: Invirase va fi luat de către pacienţii adulţi infectaţi cu HIV. Invirase se prescrie pentru tratamentul asociat cu alte produse nucleozide analoge.

Contraindicaţii: Pacienţii care au alergii cunoscute la saquinavir sau la oricare dintre excipienţi nu trebuie să ia Invirase. Înainte de a lua Invirase, pacientul trebuie să cunoască următoarele: Invirase nu reprezintă un tratament contra infecţiei cu HIV. Pacientul va continua să facă infecţii şi alte boli asociate cu maladia HIV. Prin urmare, se recomandă ca pacientul să se afle sub îngrijirea unui medic în timpul tratamentului cu Invirase. În prezent, nu există încă date complete referitoare la efectele clinice ale administrării produsului Invirase, dar se continuă efectuarea studiilor în acest sens. Nu s-a demonstrat că tratamentul cu Invirase reduce incidenţa transmiterii maladiei HIV prin contact sexual sau prin contaminare sanguină. Anumite afecţiuni pe care le aveţi sau le-aţi avut la un moment dat pot face necesară luarea unor măsuri speciale, înainte sau în cursul tramentului cu Invirase. Prin urmare, înainte de a începe tratamentul cu acest medicament, pacientul trebuie să informeze medicul curant dacă suferă de diaree, de afecţiuni renale sau hepatice sau dacă este alergic la anumite produse.

Sarcină şi alăptare: Pacienta va informa medicul dacă este gravidă sau dacă intenţionează să aibă un copil. Acest medicament se va lua în cursul sarcinii numai după consultarea medicului curant. De asemenea, pacientele care alăptează vor informa medicul curant în acest sens. Unii experţi în probleme de sănătate recomandă ca mamele care sunt infectate cu HIV să nu alăpteze în nici un caz, pentru a evita transmiterea virusului HIV prin lapte, sugarului.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce un autovehicul sau de a manevra maşini: Nu există date din care să reiasă că Invirase are un efect asupra capacităţii pacientului de a conduce un autovehicul sau de a acţiona maşini sau mecanisme.

Interacţiuni cu alte produse medicamentoase şi alte forme de interacţiuni: Înaintea începerii tratamentului, pacientul va informa medicul curant dacă ia şi alte medicamente (inclusiv unele care nu au fost prescrise de către acesta din urmă). Acesta este un aspect foarte important, întrucât tratamentul concomitent cu mai multe medicamente poate potenţa sau respectiv diminua efectul acestora (de exemplu: ritonavir, rifampicină, rifabutin, fenobarbital, fenitoină, dexametazonă, carbamazepin, terfenadin, astemizol, cisaprid, blocante ale canalelor de calciu, clindamicină, dapsonă, quinidină, triazolam, midazolam). Prin urmare, pacientul nu va lua Invirase în asociere cu alte medicamente fără aprobarea medicului curant.

Precauţii: Nu oferiţi nici o dată acest medicament unei alte persoane, chiar dacă aceasta are aceeaşi afecţiune sau aceleaşi simptome ca şi dumneavoastră. Tratamentul cu Invirase vă poate îmbunătăţi starea, dar veţi rămâne în continuare contagios în timpul acestui tratament. Tratamentul cu Invirase nu duce la vindecarea maladiei HIV. Prin urmare, pacientul va trebui să continue să ia măsurile de prevedere corespunzătoare pentru a evita transmiterea maladiei. De asemenea, în cursul tratamentului se pot manifesta alte infecţii favorizate de starea imunologică deficitară a pacientului (infecţii oportuniste). Acestea presupun un tratament specific şi uneori preventiv. Este foarte important ca pacientul să consulte medicul în mod regulat, în cursul tratamentului cu Invirase. Pacientul trebuie să anunţe medicul imediat dacă manifestă simptome diareice. În prezent, nu există informaţii suficiente pentru a se putea recomanda tratamentul cu Invirase pacienţilor copii de până la 16 ani, sau celor adulţi, în vârstă de peste 60 de ani. Fiecare capsulă de Invirase conţine 63,3 mg lactoză (anhidră). Această cantitate se presupune că nu este suficient de mare pentru a induce simptome specifice de intoleranţă la lactoză.

Mod de administrare: Pacientul va lua întotdeauna medicamentul Invirase conform recomandărilor medicului. Medicul va stabili doza adecvată fiecărui pacient. Tratamentul constă în administrarea a trei capsule de Invirase a 200 mg, de trei ori pe zi, la două ore după mese. Doza totală zilnică este de 9 capsule de Invirase pe zi. Capsulele vor fi înghiţite cu apă, fără a fi mestecate. Durata tratamentului: Medicul este cel care stabileşte cât timp se va administra acest tratament şi momentul când acesta va fi întrerupt. Eliminarea involuntară a unei doze: Dacă pacientul uită să ia o doză, va trebui să ia medicamentul cu alimente, imediat ce îşi aminteşte. Apoi, va continua să respecte schema posologică prescrisă. Pacientul nu va modifica doza din proprie iniţiativă.

Supradozare: În cazul unei supradozări involuntare a medicamentului Invirase, se va lua legătura cu medicul curant sau cu farmacistul.

Reacţii adverse: Toate medicamentele pot produce anumite efecte secundare sau reacţii adverse. În cursul tratamentului infectării cu HIV, este dificil să se facă o departajare între efectele secundare produse de Invirase sau de oricare alte medicamente administrate în asociere cu acesta şi complicaţiile produse de infecţia propriu-zisă. De aceea, este foarte important ca pacientul să informeze imediat medicul curant asupra oricărei modificări a stării sale. Efectele secundare cel mai frecvent constatate sunt cele care se manifestă la nivelul tractului gastrointestinal. Cele mai comune sunt diareea, discomfortul abdominal şi greaţa. Medicii prescriu Invirase în asociere cu alte medicamente antiretrovirale, ca de exemplu zalcitabină sau zidovudină. Invirase nu modifică şi nici nu potenţează bine cunoscutele efecte secundare ale acestor medicamente. Inflamarea şi durerile musculare, ulceraţiile mucoasei bucale, pancreatita şi afectările nervoase de la nivelul plantar şi al mâinilor pot apărea ca rezultat al administrării zalcitabinei sau zidovudinei în asociere cu Invirase. Afectările nervoase de la nivelul plantar şi al mâinilor pot lua forma unei amorţeli, furnicături, senzaţie de înţepături sau arsură. Medicul va face teste regulate ale formulei sanguine, pentru a depista posibile valori în afara limitelor normale, ca cele înregistrate în cazul anemiei, neuropeniei, creşteri ale nivelelor enzimelor hepatice. Alte efecte secundare, constatate mai puţin frecvent, sunt: exantem, mâncărimi, stare de slăbiciune, ameţeală, depresie, scăderea capacităţii de concentrare, iritabilitate, urinare frecventă, constipaţie, dureri abdominale, afectări ale apetitului. Dacă vă îngrijorează acestea sau oricare alte efecte secundare, consultaţi medicul curant sau farmacistul. La pacienţii cu hemofilie de tip A sau B s-a constatat o creştere a hemoragiilor în cursul acestui tratament. În cazul manifestării unei astfel de situaţii, consultaţi imediat medicul.

Condiţii de păstrare: Medicamentul se va păstra în ambalajul original, închis. Nu se va lăsa la îndemâna copiilor.

Medicamentul se va folosi până la data de expirare, marcată pe ambalajul exterior. Returnaţi medicamentele nefolosite farmacistului, care se va ocupa de distrugerea lor fără poluarea mediului.

Add comment


Security code
Refresh