Inima, capabilă de auto-reparare după infarct

Administrat înaintea unui infarct miocardic, shop discount medicamentul beta4-timosin? ajut? inima s? se repare singur?, conform unui studiu pe animale de laborator publicat în revista Nature.

Descrisă de British Heart Foundation ca “Sfântul Graal al cercetării în domeniul inimii”, descoperirea ar putea îmbunătăți funcția cardiacă a pacienților care suferă un infarct de miocard. Deși numărul deceselor prin cardiopatie ischemică este în scădere, pacienții care suferă evenimente coronariene acute rămân cu un grad de insuficiență cardiacă, datorită pierderii funcției contractile a miocardului infarctizat (care se transformă într-o cicatrice).

La adulți, celulele progenitoare derivate din epicard sunt dormante (inactive). Prin administrarea beta4-timozinei, cercetătorii au reușit să “trezească” aceste celule și să le facă capabile de a se deplasa la nivelul miocardului și de forma mușchi cardiac nou la locul infarctului. Deși studiul a arătat o creștere a fracției de ejecție cu 25%, specialiștii spun că în majoritatea cazurilor scala de îmbunătățire constatată în studiile pe animale de laborator nu se regăsește în aceeași proporție și în studiile derulate pe oameni. Chiar și așa, o mică ameliorare a funcției contractile a cordului ar putea avea un impact dramatic asupra calității vieții pacienților care au supraviețuit unui infarct.

Referințe: Drug makes hearts repair themselves

Add comment


Security code
Refresh