Incompatibilitatea de Rh în sarcină

Incompatibilitatea de Rh se refera la cea de-a doua sarcina a unei femei cu Rh negativ care poarta un fat cu Rh pozitiv (mostenit de la tata, care este de asemenea Rh pozitiv).

Despre sistemul Rh

Ca și sistemul ABO, sistemul Rh este folosit pentru caracterizarea grupelor de sânge. Cel mai important antigen aparținând sistemului Rh este antigenul D sau Rh. Acesta este prezent pe hematiile a peste 85% dintre indivizi – care devin astfel Rh pozitivi (+). Restul de 15% nu au antigenul D și sunt deci Rh negativi (–). Foarte puține persoane nu au niciun antigen de sistem Rh pe suprafața hematiilor, fenomen numit Rh nul (similar fenotipului Bombay pentru sistemul ABO). Persoanele cu fenotip Rh nul nu intră în discuția actuală, așadar pentru incompatibilitatea de Rh reținem că există persoane Rh+ și Rh–.

În ce condiții apare incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea de Rh apare atunci când mama este Rh negativă, iar tatăl este Rh pozitiv. În cazul acestor cupluri, prima sarcină cu făt Rh pozitiv decurge normal: globulele roșii ale fătului (care sunt Rh pozitive) nu trec bariera placentară și astfel nu se declanșează un răspuns imun împotriva acestora, pe care organismul matern le-ar recunoaște ca fiind străine și le-ar distruge. În timpul travaliului (prin ruperea vilozităților coriale) și nașterii, o parte din eritrocitele fetale (Rh+) pot trece în sângele matern (Rh–), generând astfel o reacție imună împotriva factorului Rh de pe aceste eritrocite Rh+. Organismul mamei sintetizează anticorpi anti-Rh, distrugând toate aceste hematii Rh+ ale fătului care au pătruns în circulația maternă. Până acum nu este nicio problemă deoarece anticorpii IgM (sintetizați la primul contact cu factorul Rh) nu pot trece bariera placentară fiindcă sunt de dimensiuni mari, și în plus odată născut copilul, este întreruptă circulația materno-fetală. Acest contact al sângelui matern cu hematii Rh+, care duce la declanșarea unui răspuns imun, se numește izoimunizare (sensibilizare la factorul Rh). O parte din limfocitele mamei au memorie imunologică și păstrează capacitatea de a produce anticorpi anti-Rh; la un contact viitor cu eritrocite Rh+, limfocitele vor sintetiza anticorpi de tip IgG, care pot traversa placenta. Astfel apar probleme la cea de-a doua sarcină, când femeia este deja imunizată, prin contactul anterior cu factorul Rh, împotriva căruia pornește o sinteză de anticorpi. Acești anticorpi anti-Rh din sângele mamei trec bariera placentară și ajung în circulația fetală, unde distrug hematiile (prin hemoliză). Fenomenul poartă numele de eritroblastoză fetală și evoluează cu tulburări neurologice severe, hidrops fetal sau chiar deces. În formele ușoare de boală hemolitică a nou-născutului se poate încerca tratament cu fenobarbital și fototerapie, iar în formele severe exsangvinotransfuzia (înlocuirea întregului volum de sânge al fătului cu sânge compatibil ABO dar Rh negativ).

Cum se previne izoimunizarea? Tratamentul incompatibilității de Rh

Pentru a preveni declanșarea răspunsului imun matern împotriva factorului Rh, la prima sarcină a unei femei Rh negative cu făt Rh pozitiv se efectuează profilaxia izoimunizării Rh prin administrarea de injecții cu anticorpi anti-Rh în săptămâna 28 de sarcină (uneori și un booster în săptămâna 34) și în primele 72 de ore după naștere. Aceste imunoglobuline anti-Rh vor distruge rapid hematiile fetale Rh+, nemaipermițând limfocitelelor materne să detecteze hematiile străine și să sintetizeze anticorpi împotriva lor. Prin acest tratament, organismul matern nu va mai avea împotriva cui să declanșeze un răspuns imun.

Când pot apărea probleme de la prima sarcină?

În anumite condiții, incompatibilitatea de Rh se poate manifesta de la prima sarcină: dacă femeia a avut avorturi, sarcini ectopice, traumatisme abdominale sau versiune cefalică externă, dacă a efectuat proceduri invazive de tipul amniocentezei sau biopsiei de vilozități coriale – toate acestea putând duce la un contact între sângele matern și cel fetal și deci la sensibilizare pentru factorul Rh.

Riscul și screeningul incompatibilității de Rh

Probabilitatea unui cuplu cu mamă Rh negativ și tată Rh pozitiv de a avea un copil cu Rh pozitiv este de peste 70%, prin urmare riscul incompatibilității de Rh este ridicat.

Screeningul incompatibilității de Rh se face prin determinarea grupei de sânge (în sistemul ABO și Rh) la mamă, acest test făcând parte din analizele prenatale obligatorii, la prima consultație în sarcină.

Problema incompatibilității de Rh nu apare în următoarele cazuri: mamă Rh pozitiv și tată Rh pozitiv (copilul fiind Rh pozitiv), mamă Rh negativ și tată Rh negativ (copilul fiind Rh negativ) sau mamă Rh pozitiv și tată Rh negativ (copilul fiind Rh pozitiv sau negativ, însă din moment ce mama este Rh pozitiv nu există risc de incompatibilitate).

foto: modificat după mifrah.com

Add comment


Security code
Refresh