Hernia gastrică transhiatală (HGTH)

Hernia gastric? transhiatal? (HGTH) reprezint? protruzia sau hernierea por?iunii superioare a stomacului din abdomen în torace, purchase prin hiatusul diafragmatic.

În mod normal, joncțiunea dintre esofag și stomac este menținută pe loc printr-o serie de ligamente, care se pot însă slăbi în cazul unei presiuni intraabdominale crescute. Frecvența herniei gastrice transhiatale crește cu vârsta: peste 50 ani 60% dintre indivizi au HGTH, iar peste 70 ani incidența depășește 70%.

Hernia hiatală poate fi de 3 tipuri:

  • prin alunecare (95%), caz în care joncțiunea esogastrică se mută deasupra diafragmului, tragând cu ea și partea superioară a stomacului
  • prin rostogolire (paraesofagiană, 5%), caz în care partea superioară a stomacului pătrunde prin hiatusul esofagian al diafragmului, pe lângă esofag (joncțiunea esogastrică rămâne pe loc)
  • mixtă, prin ambele mecanisme

O altă clasificare împarte hernia hiatală în congenitală (prezentă de la naștere) sau dobândită.

Clinic: semne și simptome

Simptomatologia herniei hiatale este variată și nespecifică: dureri toracice, dispnee, palpitații (prin iritarea nervului vag), disfagie (senzație de nod în capul pieptului, senzația că alimentele se opresc pe esofag). De multe ori însă hernia gastrică transhiatală este asimptomatică, iar alteori este diagnosticată în urma prezentării pacientului pentru simptome de reflux gastroesofagianpirozis, regurgitații, hipersalivație, tuse, răgușeală.

Factori de risc. Cauze

Hernia gastrică hiatală poate fi favorizată de prezența următorilor factori:

  • presiune intraabdominală crescută – ridicare de greutăți, tuse cronică, strănut puternic, efort intens de vărsătură, sarcină, naștere, ascită, tumori, defecație dificilă, obezitate
  • slăbire a mușchiului diafragm, defecte congenitale ale orificiului diafragmatic
  • fumat
  • ereditate

Diagnostic

Hernia gastrică transhiatală poate fi evidențiată prin tranzit baritat, endoscopie digestivă superioară sau manometrie esofagiană. Endoscopic hernia se evidențiază atât la “intrare”, când se avansează endoscopul în esofagul inferior, cât și la “ieșire”, prin manevra U-turn (care explorează retrograd porțiunea superioară a stomacului). Imagini endoscopice cu o HGTH prin alunecare – aici, și prin rostogolire și alunecare – aici.

Tratament

  • măsuri generale: pacientul trebuie instruit să doarmă cu capul mai sus, pe mai multe perne, să nu se culce în pat imediat după masă (ci să stea în șezut sau în picioare încă 30 minute), să scadă în greutate și să țină regim – cu evitarea alimentelor care scad tonusul sfincterului esofagian inferior (ciocolată, condimente, cafea, ceai, prăjeli)
  • medicamente: antisecretorii gastrice de tipul inhibitorilor de pompă protonică (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol) sau blocantelor H2 (cimeditină, ranitidină, famotidină), prokinetice (domperidonă/Motilium).
  • endoscopic: fundoplicaturare transorală fără incizii (prin sistemul Esophyx)
  • chirurgical (laparoscopic sau clasic): procedura se numește fundoplicaturare Nissen

Tratamentul endoscopic sau chirurgical este indicat pacienților cu hernie gastrică transhiatală care asociază boală de reflux gastroesofagian refractară la terapia medicamentoasă și care prezintă complicații (esofagită erozivă, esofag Barret, displazie, ulcerații sau stenoze esofagiene, eroziuni dentare). Neglijată, boala de reflux gastroesofagian poate duce în timp la cancer de esofag.

Complicații

Complicațiile sunt reprezentate de cele ale bolii de reflux gastroesofagian. În cazul herniei prin rostologire poate apărea strangularea stomacului deasupra diafragmului. Herniile mari (5-6 cm) pot interfera cu expansionarea plămânilor și pot cauza dispnee.

Comments  

# Mara Nica 2017-06-18 23:15
Buna, la hernia gastrica pot aparea si mancarimi pe corp, imi apar seara si dimineata niste pete pe corp care ma si mananca. Ce sa fac?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh