Caz clinic: Durere toracică de cauză esofagiană

Pacient de sex masculin în vârsta de 52 ani, mind nefum?tor, se prezint? pentru disfagie ?i dureri toracice anterioare de intensitate moderat?, care apar intermitent ?i persist? de câteva luni.

Episoadele dureroase apar de obicei în cursul meselor, durează câteva ore, după care se remit spontan. Din antecedentele personale patologice reținem: cardiopatie ischemică, colelitiază, boală de reflux gastroesofagian. La examenul fizic se constată tahicardie, TA=135/85 mmHg, fără alte modificări. Pacientul se află sub tratament cu rosuvastatină, ranitidină și omeprazol. EKG-ul este normal, fiind exclusă astfel cauza ischemică a durerii toracice anterioare.

Care este diagnosticul după aspectul tranzitului baritat? Ce investigații mai sunt necesare și la ce ne așteptăm? Care sunt opțiunile terapeutice?

Așteptam răspunsurile voastre în formularul de comentarii.

Comments  

# Ralu 2010-09-27 12:22
Stenoza esofagiana (datorita refluxului gastroesofagian )
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-03-17 18:00
Tranzitul baritat arata ca pacientul are un inel Schatzki (Schatzki-Gary) , o ingustare circulara a mucoasei esofagiene care cauzeaza disfagie. Un bol alimentar masiv la un pacient cu inel Schatzki poate produce blocaj complet al esofagului, necesitand tratament endoscopic de urgenta. Diagnosticul inelului Schatzki se pune pe baza tranzitului baritat sau endoscopiei digestive superioare, care arata ingustarea lumenului esofagului de obicei la cativa cm deasupra jonctiunii esogastrice; inelul Schatzki poate fi confundat cu membranele esofagiene (esophageal webs), dar acestea contin si tesut extra-mucosal si de obicei nu sunt circumferential e (cu exceptia celor congenitale). Inelul Schatzki asimptomatic nu necesita tratament; in formele simptomatice se practica dilatatie esofagiana cu bujii sau balon (beneficiile se mentin pe o perioada variabilă de luni sau ani, dupa care poate fi necesară o noua interventie).
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh