Celulita

Celulita reprezinta o problema importanta din punct de vedere estetic si mai putin medical. 80-90% dintre femei se confrunta cu aceasta problema, viagra incepand cu perioada postadolescenta. Ea este descrisa sub aspectul unor denivelari ale pielii sau " cojii de portocala " ce afecteaza in principal coapsele si fesele. Acesta afectiune nu trebuie confundata cu obezitatea desi o parte din modificarile care survin aici, au loc si in celulita .Numarul adipocitelor de-a lungul vietii ramane acelasi dar apare hipertrofia sau hiperplazia acestora. Unii cercetatori considera celulita ca o conditie fiziologica normala, prin care se sporeste retentia subcutanata acizi grasi si trigliceride, pentru a asigura o disponibilitate calorica importanta pentru sarcina si lactatie.

Termenul de celulita este impropiu utilizat deoarece in practica medicala acesta este folosit pentru a descrie o afectiune complet diferita si anume o inflamatie difuza a tesutului celular subcutanat, cu aparitia hiperemiei, infiltrarii de leucocite si edemului, cauzata frecvent de infectii bacteriene.

Pentru descrierea acestei afectiuni sunt folositi foarte multi termeni care au in general alte conotatii morfologice si patogenice ( paniculita, lipodistrofie subcutanata, paniculita edemofibrosclerotica sau EFP, liposcleroza, lipoedem etc). Desi prevalenta acestei afectiuni este mare, in literatura de specialitate exista foarte putine studii despre celulita si in special despre etiologia sa, iar teoriile existente sunt conflictuale .Exista trei teorii importate:

1. aparitia edemului datorita acumularii excesive de apa in matricea intercelulara ;

2. o alterare homeostatica la nivelul microcirculatiei, intro anumita regiune (EFP);

3. o conformatie anatomica specifica tesutului celular subcutanat la femei, diferita de cea a barbatilor.

Recent s-au realizat studii, folosind rezonanta magnetica nuclera si spectroscopia pentru a putea intelege mai bine conditia. Initial au fost descoperite indentatii adanci ale tesutului adipos in derm si o grosime de cinci ori crescuta a stratului celular subcutanat, la femeile cu celulita fata de cele ce nu prezentau aceasta afectiune. O alta descoperire a fost descoperirea unui procent ridicat de septuri fibroase, perpendiculare pe suprafata pielii.

EXISTÃ TRATAMENT PENTRU CELULITÃ?

i) Masajul

Masajul, viguros efectuat, are efect asupra eliminarii lichidului interstitial si asupra drenajului limfatic , la persoanele cu o intoarcere venoasa deficitara. Efectul asupra pielii este de scurta durata deoarece este legat in principal de eliminarea lichidului in exces. Pentru un efect de durata, masajul trebuie realizat regulat.

ii) Endermologia

Mai exista la momentul actual LPG Endermologie, un aparat cu care se realizeaza masaje, folosindu-se pe suprafata pielii, cu ajutorul unor role, alternarea de presiuni pozitive cu presiuni negative. Acest tratament duce la modificari ale conturului corpului si ale texturii pielii.

In primele 12 saptamani de tratament , 28,5 % dintre subiecti au observat modificari notabile ale celulitei. S-a considerat ca diminuarea celulitei are legatura cu cresterea proliferarii keratinocitelor si cu raspunsul fibroblastiilor la forte presionale crescute in matricea extracelulara, producand colagen. Si efectul endermologiei este de scurta durata, daca nu sunt realizate tratamente periodice pentru intretinere. Se considera ca acest aparat in principal redistribuie grasimea si nu ii modifica textura sub piele.

iii) Tratament topic

Celulita este o afectiune care se dezvolta pe parcursurul a mai multor ani, iar tratamentul acesteia necesita multe luni pentru a se produce modificari notabile clinic.

> Xantinele au efect asupra 10% dintre subiecti

Metilxantinele sunt des folosite in compozitia produsele cosmetice (cafeina, aminofilina, teofilina) datorita efectului lor asupra tesutului adipos. Acestea cresc lipoliza prin inhibarea fosfodiesterazei si crestera nivelurilor AMPc-ului. Aminofilina, folosita singura, s-a descoperit a nu avea efect asupra celulitei dar in combinatie cu isoproterenol are efect semnificativ asupra scaderii stratului tesutului adipos.

> Tratamentele cu plante

In tratamentul anticelulitic sunt folosite multe extracte din plante precum verbena, nuca de cocos, lamai, alge, capsune, frunze de ceai verde, fenel, iedera, sulfina, maghiran. Acestea sunt folosite datorita asa-ziselor efecte asupra microcirculatiei si drenajului limfatic. Intr-un studiu realizat de Rao au fost folosite creme realizate din extracte de piper negru, coaja de portocala, radacina de ghimbir, ceai verde, scortisoara, cafeina, in combinatie cu pantaloni scurti din neopren. Din 34 de subiecti 63% au observat modificari ale celulitei . Circumferinta coapselor a scazut cu 1,9 cm la persoanele care au folosit substanta activa si cu 1,3 cm la persoanele care au folosit placebo.

> Retinoide

Vitamina A sau forma sa oxidata, acidul retinoic sunt cunoscute ca a avea efecte anti-imbatranire. Tratamentele cu acid retinoic au efecte favorabile asupra epidermului in cateva luni dar, efectul asupra dermului apare dupa foarte mult timp(angiogeneza, sinteza de noi elemente ale tesutului de legatura, cresterea numarului de fibroblaste active).

iv) Pierderea in greutate

Desi celulita nu apare numai la persoanele supraponderale, se considera ca o scadere in greutate va duce si la diminuarea gradului celulitei. De-a lungul timpului au aparut diete "speciale" pentru celulita. Acestea combina anumite tipuri de alimente ce pot sa duca la scaderea gradului edemului si sa imbunatateasca circulatia in zonele afectate. Nu exista studii publicate in literatura medicala.

v) Mesoterapia

Este un tratament controversat al celulitei. Acesta consta in injectarea unor substante in tesuturile afectate. Desi aceste medicamente sunt folosite in tratamentul anticelulitic, ele au fost aprobate pentru afectiuni complet diferite. Au fost raportate numai reactii adverse locale dar recent au fost raportate si cazuri de tireotoxicoza datorita injectarii in mesoterapie cu acid triiodotiroacetic.

vi) Impachetarile

Multe saloane cosmetice ofera servicii de impachetari cu diverse tipuri de plante.Nu exista studii in literatura medicala care sa demonstreze efectul lor anticelulitic.

vii) Liposuctia

Nu este o metoda recomandata in tratamentul celulitic, desi este singura metoda prin care se poate elimina grasimea subcutanata. Acesta poate sa agraveze chiar mai mult celulita.

Add comment


Security code
Refresh