Complicații cronice ale diabetului zaharat

Hiperglicemia persistenta întâlnita la pacientii diabetici neglijati terapeutic sau la care nu se reuseste un control bun al glicemiei duce în timp la complicatii cronice.

Spre deosebire de complicațiile acute care pot apărea la diabetici (cetoacidoză, comă hiperosmolară, hipoglicemie), cele cronice nu sunt imediat amenințătoare de viață dar asociază o morbiditate și mortalitate crescută.

Complicațiile cronice ale diabetului zaharat sunt:

Angiopatia diabetică – Este o manifestare a aterosclerozei accelerate întâlnite la pacienții diabetici, pe fondul tulburărilor metabolismului glico-lipidic. Angiopatia afectează atât vasele mari (macroangiopatie), cât și vasele mici (microangiopatie). Astfel pacientul cu diabet are un risc crescut de boală cardiacă ischemică (și deci de accidente coronariene), de boală cerebrovasculară aterosclerotică (și deci de AIT și stroke) și de arteriopatie periferică. Forme particulare ale angiopatiei diabetice sunt retinopatia diabetică și nefropatia diabetică (glomeruloscleroza nodulară Kimmelstiel-Wilson).

Nefropatia diabetică – Este o complicație vasculară a diabetului zaharat, care poate evolua până la insuficiență renală cronică. Screeningul nefropatiei la un diabetic se face prin determinarea microalbuminuriei. În fazele avansate de nefropatie apar edeme, hipoproteinemie secundară macroalbumnuriei, hiperlipemie și hipertensiune arterială. Odată instalată nefropatia, este necesară și o ajustare a medicației antidiabetice (în special a insulinei, care se excretă renal și necesită o reducere a dozei pentru evitarea hipoglicemiei).

Retinopatia diabetică – Reprezintă manifestarea microangiopatiei diabetice la nivelul vaselor retiniene. Despre retinopatia diabetică am scris în detaliu aici.

Cataracta – Este o altă complicație oculară a diabetului. Detalii găsiți aici.

Neuropatia diabetică – Se poate manifesta ca neuropatie vegetativă (hipotensiune ortostatică, gastropareză diabetică, diaree/constipație, vezică neurogenă, tulburări de termoreglare), senzitivă (apariția de parestezii, furnicături, amorțeală, dureri neuropate cu caracter de arsură sau înțepătură la nivelul brațelor sau picioarelor, scăderea sensibilității termice și dureroase), motorie (slăbiciune musculară, tulburări de echilibru, paralizii de nervi cranieni) sau mixtă. Neuropatia poate anula simptomele hipoglicemiei la un diabetic, astfel că pacientul poate avea episoade de hipoglicemie fără să știe (hipoglicemie ignorată).  

Tulburările de dinamică sexuală – Constau în impotență la bărbați și lubrefiere insuficientă (uscăciune vaginală) la femei.

Piciorul diabetic – Este o consecință a neuropatiei și angiopatiei diabetice. Constă în ulcere plantare (adesea ignorate deoarece diabeticii nu simt durerea), infecții recurente, modificarea punctelor de presiune, osteoartropatie Charcot. Piciorul diabetic necesită îngrijire medicală îndelungată, existând situații în care se poate ajunge la amputație.

Infecțiile urinare – Sunt mai frecvente la diabetici deoarece există mai mulți factori favorizanți față de un non-diabetic: glicozuria reprezintă un mediu prielnic pentru bacterii iar tulburările vezicale secundare neuropatiei favorizează staza urinară (care la rândul ei este un factor predispozant pentru infecții).

Dislipidemia – Este o complicație a tulburărilor metabolice întâlnite în diabet, se manifestă ca hipercolesterolemie și hipertrigliceridemie.

Complicații cutaneo-mucoase – Constau în infecții ale pielii și mucoaselor (furuncule, infecții stafilococice, candidoză vaginală sau balanoprepuțială, micoze unghiale, dermatofiții) sau manifestări mai rare (necrobioza lipoidică diabetică, acantosis nigricans, dermopatia diabetică, bullosis diabeticorum, granuloma annulare).

Complicațiile cronice ale diabetului sunt încărcate de o mare mobiditate și mortalitate: la fiecare 12 minute se produce un AVC și la fiecare 19 minute un infarct din cauza angiopatiei diabetice, la fiecare 90 minute un pacient orbește datorită diabetului și un altul dezvoltă boală renală în stadiu terminal care necesită hemodializă, iar la fiecare 19 minute se efectuează o amputație de membru inferior la un pacient diabetic.

Cea mai bună prevenție pentru complicațiile cronice ale diabetului este un control bun al glicemiei.

foto: drugster.info

Comments  

# andra 2020-05-21 23:37
referat
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh