Cancerul, o boală a stilului de viață

Mult? lume prive?te cancerul ca un ghinion personal, viagra o alegere a destinului sau o boal? ce ?ine de bagajul genetic. Ei bine, 40% din cazurile de cancer sunt cauzate de un stil de via?? nes?n?tos, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer ?i citat de BBC.

Mai precis, 14 factori legați de stilul de viață (fumat, alcool, consumul de carne, fructe și legume, fibre și sare, obezitatea, sedentarismul, ocupația, infecțiile, radiațiile ionizante și solare, utilizare de preparate hormonale și istoricul de alăptare) s-au dovedit a fi responsabili de 42.7% din totalul cazurilor de cancer (45.3% la bărbați și 40.1% la femei). Altfel spus, 4 din 10 cancere sunt preventibile.

Fumatul pare să fie cel mai nociv factor, fiind incriminat în apariția a 19.4% din cazurile de cancer (23% la bărbați și 15.6% la femei). Importanța celorlalți factori diferă în funcție de sex: la bărbați o proporție semnificativă de cancere a fost atribuibilă consumului redus de fructe și legume (6.1%), expunerii ocupaționale (4.9%) și excesului de alcool (4.6%), iar la femei următorii cei mai importanți factori au fost obezitatea (6.9%) și infecțiile (3.7%). Controlul acestor factori de risc ar putea avea un rol major în prevenția cancerului, recomandare susținută și de OMS.

Add comment


Security code
Refresh