Balonul de contrapulsație intraaortică

Balonul de contrapulsa?ie intraaortic? este o metod? de asistare mecanic? a circula?iei indicat? în tratamentul ?ocului cardiogen.

Dispozitivul constă într-un cateter prevăzut cu un balonaș care se introduce prin cateterizarea arterei femurale până în aorta proximală (la nivelul aortei toracice descendente sau la nivelul arcului aortic) și care se umple ritmic cu o substanță gazoasă (heliu, CO2). Balonul se umflă în diastolă, crescând presiunea diastolică în aortă (și implicit crescând fluxul coronarian și cerebral), și se dezumflă în sistolă, scăzând postsarcina. Cateterul cu balon face parte dintr-o consolă mobilă computerizată care realizează sincronizarea cu EKG (astfel că în momentul închiderii valvei aortice începe umflarea) și măsoară continuu parametrii hemodinamici din aortă. Balonul de contrapulsație crește debitul cardiac cu circa 20% și ameliorează perfuzia sistemică. El poate fi menținut timp de câteva ore-zile, până la refacerea funcției contractile a cordului.

Această tehnică de asistare temporară a insuficienței ventriculare stângi poate fi realizată în laboratorul de cateterism sau în sala de chirurgie. Este indicată în cazul șocului cardiogen (tensiune arterială sistolică < 90 mmHg, index cardiac < 2,2 litri/min/m2, presiune capilară blocată > 18 mmHg, debit urinar < 20 ml/oră) refractar la suportul inotrop farmacologic: insuficiență cardiacă acută post-infarct (infarct extins cu necroză > 40% din masa miocardului, insuficiență mitrală acută, defect septal ventricular), contuzie miocardică, sindrom coronarian acut cu instabilitate hemodinamică.

Balonul de contrapulsație este contraindicat în insuficiența aortică și disecția de aortă.

În 4-7% din cazuri pot apărea complicații legate de inserția cateterului (ischemie acută de membru inferior prin hematom, disecție, tromboză sau embolie, infecții la locul puncției), de avansarea cateterelui (disecții, embolii viscerale) sau de umflarea ritmică a balonului (disecție de aortă, ruptura balonului). Factorii de risc pentru complicații sunt: vârsta peste 75 ani, sexul feminin, boala arterială periferică, suprafața corporală < 1.65 m2.

foto: fda.gov

Add comment


Security code
Refresh