Anul medical 2015

Pastrând traditia anilor precedenti, am facut si la acest final de an o selectie a celor mai importante evenimente si progrese medicale.

Tratament interferon-free pentru hepatita C – Toamna lui 2015 a adus pacienților din România cu infecție cu virus hepatitic C și fibroză avansată (F4, sau F3 cu contraindicație la interferon) accesul la terapia interferon-free. Detalii în articolul de aici.

Controlul intensiv al tensiunii arteriale salvează vieți – Studiul SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) a arătat că o strategie de control intensiv al tensiunii arteriale scade riscul de evenimente cardiovasculare și deces, comparativ cu strategia convențională în care ținta este menținerea valorii tensiunii arteriale sistolice (TAS) sub 140 mmHg. Astfel, tratarea adulților peste 50 ani hipertensivi cu risc înalt la o țintă a TAS de 120 mmHg a fost asociată cu o reducere a evenimentelor cardiovasculare cu 30% și a mortalității generale cu 25%; aceste rezultate favorabile ale strategiei intensive de control au dus chiar la oprirea prematură a studiului. Reducerea absolută a riscului a fost mică și cu prețul creșterii frecvenței unor reacții adverse. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă NEJM.

Sindromul de oboseală cronică, redenumit – Potrivit unui raport de consens al Institute of Medicine (IOM), sindromul de oboseală cronică (SOC) sau encefalomielita mialgică este o afecțiune multisistemică, reală, complexă, propusă a fi redenumită în systemic exertion intolerance disease (SEID).

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2015 – A fost împărțit între 3 cercetători care au contribuit la dezvoltarea de terapii anti-parazitare. Mai multe detalii în articolul de aici.

Empagliflozin (Jardiance, Boehringer Ingelheim/Lilly) – Potrivit studiului landmark EMPA-REG OUTCOME, pacienții diabetici tip 2 cu afectare cardiovasculară care au primit antidiabeticul empagliflozin (inhibitor al cotransportorului SGLT-2) au avut o rată mai scăzută de deces de cauză cardiovasculară (NNT 39). Studiul a fost de asemenea publicat în NEJM.

Ghid nou pentru screeningul cancerului de sân – În octombrie 1015, American Cancer Society a actualizat ghidul de screening pentru cancerul mamar. Astfel, femeile trebuie să înceapă screeningul anual cu mamografie la vârsta de 45 ani (nu 40 cum era anterior), și la 55 ani se poate trece la screening o dată la 2 ani. Recomandările au fost publicate în JAMA. În plus, un raport al Breast Cancer Surveillance Consortium sugerează ca femeile cu sâni denși care au un risc crescut de cancer mamar (potrivit criteriilor BCSC) să beneficieze de investigații imagistice suplimentare; raportul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Medicamente hipocolesterolemiante noi – În vara lui 2015 FDA a aprobat 2 medicamente dintr-o clasă nouă de hipocolesterolemiante (inhibitori de PCSK9/ proprotein convertase subtilisin kexin 9): alirocumab (Praluent, Sanofi/Regeneron) și evolocumab (Repatha, Amgen).   

Probleme privind sterilizarea endoscoapelor – FDA a retras mașinile automate de spălare de la Custom Ultrasonics ca urmare a unor probleme la curățarea endoscoapelor, care ar putea crește riscul transmiterii de infecții.

Doctor Oz, în vizorul colegilor – Popularul Doctor Oz, chirurg cardiotoracic și profesor la Columbia University, care are propria emisiune TV, a fost acuzat de colegi ca manifestând disconsiderare față de știință și medicina bazată de dovezi. Dr. Oz a mai avut un conflict similar în 2014, când un senator american l-a acuzat de promovarea frauduloasă a unor produse dietetice; un articol online publicat la acel moment în BMJ a arătat că jumătate dintre recomandările TV ale doctorului nu au validitate științifică.

Terapii noi pentru obezitate – FDA a aprobat vBloc (EnteroMedics), un device implantabil care blochează intermitent nervul vag (scăzând astfel senzația de foame și crescând sațietatea), și două baloane gastrice (ReShape Dual Balloon/ReShape Medical și Orbera Intragastric Balloon System/Apollo Endosurgery).

Add comment


Security code
Refresh