Un antidepresiv accelerează recuperarea după AVC

Fluoxetina administrat? precoce accelereaz? recuperarea motorie dup? un stroke ischemic, malady conform rezultatelor studiului FLAME publicate în The Lancet. Hemiplegia ?i hemipareza sunt cele mai frecvente deficite ap?rute dup? un accident vascular cerebral.

Studiul FLAME (Fluoxetine for motor recovery after acute ischaemic stroke) a evaluat eficacitatea fluoxetinei, un antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), în recuperarea funcției motorii după stroke. Pacienții incluși în studiu au fost evaluați din punct de vedere motor cu ajutorul scorului FMMS (Fugh-Meyer motor scale), atât la începerea studiului cât și pe durata perioadei de urmărire de 90 zile. Ei au fost randomizați fie pe fluoxetină (20 mg/zi), fie pe placebo, la 5-10 zile după debutul accidentului cerebrovascular.

Rezultatele au arătat că la pacienții cu stroke ischemic și deficit motor moderat sau sever, prescrierea precoce a fluoxetinei alături de fizioterapie a accelerat recuperarea motorie după 3 luni. Modularea plasticității cerebrale (neuroplasticitate) prin terapie medicamentoasă este o metodă promițătoare în tratamentul deficitelor motorii post-AVC.

Add comment


Security code
Refresh