Testul Adler (pentru determinarea hemoragiilor oculte)

Testul Adler sau testul de determinare a hemoragiilor oculte în scaun este utilizat pentru screeningul sânger?rilor digestive care nu sunt vizibile cu ochiul liber în bolul fecal.

Prezența sângelui în materiile fecale indică o afecțiune sângerândă a tractului gastrointestinal: ulcer gastric, ulcer duodenal, hernie hiatală, polipi intestinali, diverticuli colonici, rectocolită ulcero-hemoragică, boală Crohn, cancer colorectal, hemoroizi interni. În mod normal sângele este absent în scaun sau prezent în cantități infime (1-2 ml). Proba este indicată pentru screeningul cancerului colorectal la pacienții peste 50 ani și la cei cu anemie feriprivă (microcitară, hipocromă) la care nu se pot evidenția anamnestic pierderi sangvine evidente (digestive, urogenitale, gingivale) și la care se suspectează leziuni sângerânde ale tractului gastrointestinal (consum de AINS, anticoagulante, colită hemoragică, diverticuli colonici);  dacă testul Adler este pozitiv, trebuie efectuate investigații suplimentare (tranzit baritat esogastroduodenal, irigografie, endoscopie digestivă superioară, colonoscopie, anuscopie).

Principiul testului

Testul se bazează pe proprietatea hemoglobinei de a descompune apa oxigenată (peroxidare) cu formarea de oxigen activ care oxidează reactivii și declanșează o reacție de culoare.

Pregătirea pacientului înainte de testul Adler

Înainte de recoltarea probei pentru testul Adler, pacientul trebuie să țină un regim de 3 zile fără carne, pește sau legume verzi deoarece hemoproteinele din aceste produse reacționează cu reactivii și dau rezultate fals-pozitive. Tot cu 3 zile înaintea prelevării probei de materii fecale se va înterupe administrarea preparatelor cu fier, deoarece și acestea dau rezultate fals-pozitive.

Recoltarea probei pentru testul Adler

Proba (5-10g materii fecale într-o lopățică) se recoltează într-un recipient de plastic/sticlă curat și uscat (coprorecoltor). Trebuie verificat ca materiile fecale să nu fie contaminate cu sânge provenit din hemoroizi sângerânzi. Se recomandă repetarea testului de 2-3 ori la intervale de 2-3 zile, menținând între recoltări regimul menționat.

Interpretarea rezultatelor

  • test Adler pozitiv = există hemoragii oculte și trebuie efectuate investigații suplimentare pentru depistarea sursei sângerărilor
  • test Adler negativ = nu există hemoragii oculte în scaun

Alte teste pentru depistarea hemoragiilor oculte

Proba (testul) Adler este cel mai utilizat test pentru evidențierea prezenței sângelui în materiile fecale, însă există și alte teste pentru depistarea hemoragiilor oculte:

  • testul Gregersen (cu benzidină, se obține o colorație albastră)
  • testul Weber (rășină sau tinctură de gaiac 2%)
  • testul cu reactiv Mayer (cu fenolftaleină, se obține o colorație roșu-violet)
  • testul cu ortotoluidină (se obține o colorație verde-albastru)

Comments  

# Daniel Talasman 2013-03-06 11:54
Va multumesc foarte mult ptr. aceste informatii. Tocmai ma confrunt in prezent cu prezenta (chiar vizibila) a sangelui in fecale de aprox. o saptamana.
Am facut testul Adler - rezultat pozitiv si urmeaza sa merg la medic sa vad ce am de facut in continuare.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-03-08 02:37
Daca aveti sangerari vizibile in scaun nu era nevoie sa mai faceti testul Adler. Urmatorul pas este sa faceti o colonoscopie.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
500000 symbols left


Security code
Refresh