Zofran (ondansetron), inj. - prospect

Zofran (ondansetron), cialis purchase inj. - prospect

Formă de prezentare: Zofran injectabil 2 mg/ml: Fiole conţinând fiecare 4 mg ondansetron (sub formă de dihidrat de hidroclorid) în 2 ml soluţie apoasă pentru administrare i.v. Fiole conţinând fiecare 8 mg ondansetron (sub formă de dihidrat de hidroclorid) în 4 ml soluţie apoasă pentru administrare i.v. Zofran tablete 4 mg: Galbene, ovale, filmate, ştanţate pe o parte cu “4”. Fiecare tabletă conţine 4 mg ondansetron (sub formă de dihidrat de hidroclorid). Zofran tablete 8 mg: Galbene, ovale, filmate, ştanţate pe o parte cu “8”. Fiecare tabletă conţine 8 mg ondansetron (sub formă de dihidrat de hidroclorid).

Indicaţii: Zofran este recomandat pentru tratamentul greţurilor şi vărsăturilor produse de chimioterapia citotoxică şi radioterapie. Este de asemenea recomandat pentru prevenirea greţurilor şi vărsăturilor postoperatorii.

Mod de acţiune: Zofran este un antagonist potent, înalt selectiv al receptorilor 5-HT3 (serotoninici). Modul său exact de acţiune în controlul greţurilor şi vărsăturilor nu este cunoscut. Agenţii chimioterapici şi radioterapia pot stimula eliberarea 5-HT în intestinul subţire, iniţiind un reflex de vomă prin activarea aferentelor vagale via receptorii 5-HT3. Ondansetron blochează iniţierea acestui reflex. Activarea aferenţelor vagale poate determina o eliberare de serotonină în aria postrema, localizată la baza ventriculului patru, iar aceasta poate provoca vărsăturile printr-un mecanism central. Astfel, efectul ondansetronului în tratamentul greţurilor şi vărsăturilor induse de chemoterapia citotoxică şi radioterapie, se datorează probabil antagonismului la nivelul receptorilor 5-HT3 din neuronii localizaţi la nivelul sistemul nervos central şi periferic. Mecanismul de acţiune în greţurile şi vărsăturile postoperatorii nu este cunoscut, dar pot fi căi comune ca în cazul greţurilor şi vărsăturilor induse citotoxic. Ondansetron nu modifică concentraţia plasmatică de prolactină.

Mod de administrare, doze: Zofran va fi disponibil şi pentru calea de administrare parenterală şi rectală, pentru a fi cât mai flexibil în administrare. Chimioterapia şi radioterapia care induce greţuri şi vărsături. Adulţi: Potenţialul emetogen al tratamentului cancerului variază corespunzător cu dozele şi combinaţia regimurilor de chimio- şi radioterapie folosite. Chimioterapia şi radioterapia emetogenă: Doza orală recomandată este de 8 mg cu 1-2 ore înaintea începerii tratamentului, urmată de 8 mg oral după 12 ore. Pentru a proteja împotriva emezei întârziate sau prelungite, după primele 24 ore, tratamentul oral sau rectal cu Zofran trebuie continuat maxim 5 zile. Doza orală recomandată este de 8 mg de două ori pe zi. Chimioterapia puternic emetogenă: Zofran poate fi administrat oral, intravenos, intramuscular sau intrarectal. Doza orală recomandată este de 24 mg, administrată cu 1-2 ore înaintea tratamentului cu 12 mg de dexamethasonă sodiu fosfat. Pentru a proteja împotriva emezei întârziate sau prelungite, după primele 24 ore, tratamentul oral sau rectal cu Zofran trebuie continuat maxim 5 zile. Doza orală recomandată este de 8 mg de două ori pe zi. Copii: La copii Zofran este administrat ca o doză unică intravenoasă, imediat înaintea chimioterapiei, urmată de 4 mg oral la 12 ore interval. O doză de 4 mg de două ori pe zi trebuie administrată timp de 5 zile. Vârstnici: Zofran este bine tolerat de pacienţii peste 65 ani şi nu este necesară modificarea dozei, frecvenţei sau a modului de administrare. Greţurile şi vărsăturile post-operatorii: Adulţi: Pentru prevenirea greţurilor şi vărsăturilor post-operatorii, doza orală recomandată este de 16 mg cu o oră înaintea anesteziei. Pentru tratamentul greţurilor şi vărsăturilor post-operatorii deja instalate se recomandă Zofran Injecţii. Copii: Pentru prevenirea şi tratamentul greţurilor şi vărsăturilor post-operatorii, Zofran poate fi administrat prin perfuzie intravenoasă lentă. Vârstnici: Există o experienţă limitată în legătură cu utilizarea Zofranului pentru prevenirea greţurilor şi vărsăturilor post-operatorii la vârstnici, cu toate că Zofran este bine tolerat la pacienţii peste 65 ani care primesc chimioterapie.

Contraindicaţii: Contraindicaţii: hipersensibilitate la orice component al preparatului.

Precauţii: Reacţii de hipersensibilitate au fost raportate la pacienţi cu hipersensibilitate la alţi antagonişti selectivi ai receptorilor 5HT3. Se ştie că ondansetron creşte timpul de tranzit prin intestinul gros, prin urmare pacienţii cu semne de obstrucţie intestinală subacută trebuie monitorizaţi. Siguranţa administrării de ondansetron la femeia însărcinată nu a fost stabilită. Zofran nu este teratogen la animale. Ca şi în cazul altor medicamente, Zofran nu este recomandat în timpul sarcinii, mai ales în timpul primului trimestru, cu excepţia cazurilor în care beneficiile terapeutice scontate depăşesc orice risc posibil asupra fătului. Testele au demonstrat că ondansetronul este eliminat în laptele animalelor. De aceea se recomandă ca mamele care iau Zofran să nu-şi alăpteze sugarii.

Reacţii adverse: Următoarele efecte adverse pot apărea cefalee, senzaţie de căldură, îmbujorare, sughiţ şi creşteri tranzitorii, asimptomatice ale aminotransferazelor. Se ştie că ondansetronul creşte timpul de tranzit prin intestinul gros şi poate produce constipaţie unor pacienţi. Rareori s-au raportat reacţii de hipersensibilitate imediată, uneori inclusiv reacţii anafilactice. Au fost rar raportate tulburări în mişcările involuntare fără dovezi de sechele. Foarte rar au fost observate convulsii. S-au raportat rar dureri toracice, aritmii, hipotensiune şi bradicardie. Au fost raportate ocazional reacţii locale la locul injecţiei intravenoase.

Supradozare: În prezent se cunosc foarte puţine lucruri cu privire la efectele supradozării cu ondansetron, cu toate că un număr limitat de pacienţi au primit supradoze. Manifestările care au fost raportate includ tulburări vizuale, constipaţie severă, hipotensiune şi un episod vasovagal cu bloc trecător AV de gradul doi. În toate situaţiile, aceste evenimente au dispărut complet. Nu există un antidot specific pentru ondansetron, cu toate că în cazurile suspectate de supradozaj, terapia simptomatică şi suportivă trebuie acordată.

Precauţii farmaceutice: Zofran injectabil şi tablete trebuie ferit de lumină şi păstrat la o temperatură sub 30 grade Celsius. Zofran injectabil nu se va administra în aceeaşi seringă sau perfuzie cu alte medicamente. Fiolele de Zofran nu se vor introduce în autoclave.

Add comment


Security code
Refresh